Erfgoedmarkt

Presentatie van professionals en organisaties op het gebied van erfgoed.

Op zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur in de Grote Sint Laurenskerk

Standhouders

(Scrol naar beneden voor informatie over de standhouders)

  • Team Erfgoed gemeente Alkmaar (organisator van Open Monumentendag Alkmaar)
  • 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
  • Alkmaarders op de kaart
  • Alkmaars Uitwisselings Comité
  • Erfgoedvereniging Bond Heemschut
  • Gemeente Alkmaar Vakgroep Erfgoed
  • Grote Kerk Alkmaar
  • Historische Vereniging Alkmaar
  • LEGO Cor
  • Living History Kunstatelier
  • Molenstichting Alkmaar
  • Monumentenwacht Noord-Holland
  • Regionaal Archief Alkmaar
  • Restauratie-atelier Edwin van den Brink
  • Stichting de Alkmaarse Cuyperskerk
  • Stichting Schermer Molens
  • Stichting Truus Wijsmuller
  • Stichting Vrienden Grote Kerk
  • Weefkring Alkmaar

Kinderactiviteiten hoogkoor

  • Stap in de wereld van de virtuele monumenten bij K1 Cultmedia 3D films
  • Kom treinen bij Modelspoorclub Alkmaar
  • Schrijf een brief met een ganzenveer bij Regionaal Archief Alkmaar
  • En maak jouw versie van het Noordhollandsch Kanaal bij de Stadsfabriek

Informatie over de standhouders

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet

De 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet herdenkt en viert jaarlijks het beleg en ontzet uit 1573 met de strijd tegen de Spanjaarden. De 8 October Vereeniging bestaat louter en alleen uit vrijwilligers die jaarlijks de ontzetviering organiseren. Wij presenteren ons programma voor de aankomende viering vóór en op 8 Oktober 2024.

wij exposeren oude naslagwerken d.m.v. programmaboekjes  krantenknipsels en foto’s. wij zijn als vereniging aanwezig om onze leden te woord te staan indien er vragen zijn. wij verkopen diverse merchandising met ons LOGO erop. wij spreken mensen aan indien zij interesse hebben om lid te worden van de 8 October Vereeniging.” en verheugen ons weer op de deelname.

Website 8 October Vereeniging


Alkmaarders op de kaart

Veel mensen zullen zich nog herinneren dat de Alkmaarsche Courant een enquête onder de lezers hield ‘Wie is de Grootste Alkmaarder aller tijden’. Uit die enquête kwam Cornelis Drebbel naar voren als zijnde de Grootste Alkmaarder. Dit gegeven werd opgepikt en de Groep AlkmaardersopdeKaart was geboren.

Uit de samenwerking van oud-raadsleden, enthousiaste mensen uit Graft-De Rijp, Schermer en van de Historische Vereniging Alkmaar ontstond AlkmaardersopdeKaart. De groep werkt veel samen met Bibliotheek Kennemerwaard, het Regionaal Archief, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum In ’t Houten Huis en de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland.

AlkmaardersopdeKaart zet belangrijke Alkmaarders letterlijk op de kaart. Er wordt een kaart gebruikt uit de periode waarin deze Alkmaarder leefde. Hierop zijn de bezienswaardigheden aangegeven die met de hoofdpersoon te maken hebben. Verder wordt een beschrijving gegeven van zijn of haar leven en werken. De hoofdrolspeler van de kaart behoeft niet per se een persoon te zijn, maar kan ook een gebouw of gebeurtenis zijn.

Er zijn reeds 15 kaarten gemaakt: Truitje Bosboom-Toussaint (2012), Cornelis Drebbel (2013), Jan Adriaanszoon Leeghwater (2015), Jan Wils (2016), Caesar van Everdingen (2016), Maria Tesselschade Roemers Visscher (2017), De Grote- of Sint-Laurenskerk, geschilderd door Salomon van Ruysdael (2018), Jan Boon (2018), 500 jaar Grote of Sint Laurenskerk (2018), Gijsbert Fontein Verschuir (2019), Herdenkingsmonumenten, Gedenktekens van de Tweede Wereldoorlog (2020), De familie Ringers (2020), Eli Prins en de stedenband Alkmaar-Bath (2021), Willem Schermerhorn (2022) en Adriaen Anthonisz (2023).

Alle kaarten zijn digitaal te bekijken.


Alkmaars Uitwisselings Comité

Het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) onderhoudt namens de gemeente Alkmaar de contacten met de 5 partnersteden. Het AUC stimuleert en coördineert uitwisselingen op het gebied van cultuur, onderwijs, sport en kennisuitwissing. Het AUC adviseert en ondersteunt hierbij en zij kan een bescheiden subsidie toekennen. Het AUC brengt op internationaal vlak mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Op die manier kunnen we veel van elkaar leren. Het AUC brengt graag haar kosteloze ondersteuning onder de aandacht. Er zijn veel organisaties op het gebied van cultuur, onderwijs, sport en daarnaast ook nog kennisinstituten in Alkmaar en die proberen we zoveel als mogelijk in contact te brengen met hun evenknie in de 5 partnersteden.

Website Alkmaars Uitwisselings Comité


Erfgoedvereniging Bond Heemschut

De Bond Heemschut is een landelijke erfgoedorganisatie en bestaat sinds 1911. Heemschut zet zich met 5.000 leden in voor behoud van cultureel erfgoed en de bescherming van waardevolle objecten en gebieden. Van een bedreigde theekoepel tot de verrommeling van Nederland. En naast materieel kan het ook immaterieel erfgoed betreffen. Dit werk doen we met de inzet van vrijwilligers. Elke provincie heeft een eigen onafhankelijke Heemschut-commissie. Deze vrijwilligers worden ondersteund door het landelijke bureau dat in Amsterdam gevestigd is. Het dagelijks bestuur is eindverantwoordelijk voor de activiteiten van Heemschut. Naast de commissies heeft Heemschut ook landelijke werkgroepen die zich op specifieke terreinen inzetten, zoals monumentale kunst, jong erfgoed van na1965 en vroege sociale woningbouw.

Er zijn diverse (gratis) brochures beschikbaar deels specifiek over projecten in de omgeving van Alkmaar. En er aanmeldingsformulieren voor het lidmaatschap van Heemschut.

Kernwaarden van de organisatie zijn onafhankelijk en deskundig. Heemschut beschikt over deskundigheid als het gaat om de inhoud en het proces over bescherming en instandhouding van erfgoed. Daar waar we specialistische kennis tekort komen dienen we die in te huren aan te trekken of te verwerven.

De oudste (1911) en qua ledental (bijna 5.000) grootste landelijke erfgoedorganisatie van Nederland.

Website Bond Heemschut


Gemeente Alkmaar Vakgroep Erfgoed

Professionele archeologen, bouwhistorici, monumentenspecialisten en erfgoedliefhebbers houden zich voortdurend bezig met het erfgoed in de gemeente Alkmaar. De Vakgroep Erfgoed is organisator van het Open Monumentendagweekend in Alkmaar en presenteert haar activiteiten op de Erfgoedmarkt.

Website Erfgoed Alkmaar


Grote Kerk Alkmaar

Website Grote Kerk Alkmaar


Historische Vereniging Alkmaar

De Historische Vereniging Alkmaar (1925) opgericht en heeft als doel ‘het beschermen en voor het nageslacht bewaren van de historische schoonheid van Alkmaar en omgeving en het aanmoedigen van de studie van en het verspreiden van kennis over de plaatselijke geschiedenis.’ Dit doen wij onder andere door het geven van welstandsadviezen, het organiseren van stadswandelingen, excursies en lezingen en het uitgeven van het tijdschrift Oud Alkmaar. Jaarlijks wordt de Oud-Alkmaarprijs en tweejaarlijks de Puienprijs uitgereikt.

Als vereniging zijn we onafhankelijk en houden een vinger aan de pols voor wat betreft de schoonheid van de stad. We staan doorgaans niet op de barricaden, maar kunnen actie voeren indien nodig. We buigen ons bijvoorbeeld kritisch over plannen voor sloop van een woonwijk. Wij zijn ‘het historisch geweten van de stad.’

Wij bieden bezoekers informatie over de historische vereniging zelf, al onze activiteiten en bieden een reeks boeken ter verkoop aan. Natuurlijk proberen we ook mensen te inspireren & te motiveren aan te haken bij de HVA, als lid of vrijwilliger.

Website Historische Vereniging Alkmaar


LEGO Cor

Artikel LEGO Cor


Living History Kunstatelier

Marius Bruijn vertolkt een middeleeuws bouwmeester in zijn atelier. Hij toont historische teken- en schildertechnieken, meetkunde en architectuur. Speciaal heeft hij aandacht voor de kastelen Nuwendoorn, Nieuwburg en Middelburg, die de handelsroutes van en naar Alkmaar bewaakten. Als kastelenspecialist werkte Marius Bruijn aan de documentaireserie ‘Verdwenen Kastelen’ voor NHnieuws.

Website Living History Kunstatelier


Molenstichting Alkmaar

Website Molenstichting Alkmaar


Monumentenwacht Noord-Holland

De Monumentenwacht inspecteert al sinds 1973 monumentale panden door heel Nederland heen. In Noord-Holland opereren wij van Texel tot en met Hilversum en helpen eigenaren van monumentale panden om ze sober en doelmatig in stand te houden en zo het stukje geschiedenis waarin zij wonen of werken door te geven aan de volgende generatie. Niet alleen houd de Stichting Monumentenwacht Noord-Holland zich bezig met het uitvoeren van bouwkundige inspecties. Door onder andere onafhankelijk advieswerk, werkbegeleiding en het opstellen van meerjaren onderhoudsplannen helpen zij in het ontzorgen van de eigenaar van monumentale panden.

Wij inspecteren al vijftig jaar lang monumenten van torenspits tot gewelf, van kelder tot schoorsteen en geven onafhankelijk advies met verstand van zaken.

Informatie over wie wij zijn en hoe wij eigenaren van monumentale panden kunnen ontzorgen en helpen hun pand in sober en doelmatige stand te houden.

Website Monumentenwacht


Regionaal Archief Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar is het historisch geheugen van 9 gemeenten in Noord-Holland: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel. We bewaren zo’n 14 kilometer aan materiaal: van het middeleeuwse stadsrecht tot en met de krant van vandaag, en van eeuwenoude landkaart tot digitale foto. Bezoekers kunnen bij ons grasduinen in lokale geschiedenis, gericht op zoek gaan naar voorouders of informatie zoeken over hun woonomgeving.

Nergens kom je zo dichtbij de geschiedenis als in het archief, waar je de geschiedenis van jouw woonomgeving letterlijk kunt aanraken!

We laten bezoekers zien wat het archief zoal te bieden heeft, met replica’s van archiefstukken, een ‘vraagbaak’ voor iedereen die gewoon benieuwd is of gerichte vragen heeft, en de verkoop van boeken die betrekking hebben op de geschiedenis van ons werkgebied. Daarnaast organiseren we ook een kinderactiviteit waar kinderen kunnen knutselen met een historisch tintje. Komt zien en vragen!

Website Regionaal Archief Alkmaar


Restauratie-atelier Edwin van den Brink

Het atelier heeft meerder restauratieprojecten uitgevoerd in de grote kerk in Alkmaar. Deze zijn door mij uitgevoerd door mij alleen en in samenwerking met andere restauratoren. Projecten zijn:  restauratie orgelkas van covelenorgel 1996-1998 gewelfschilderingen in het koor  2003 2011 restauratie koorhek 2012-213 restauratie schildering “”de Hoogh”” 2016 restauratie consistorie 2018 2020 restauratie gewelfschotels 2019-2021″ mijn bedrijf is gespecialiseerd in de restauratie van oude unieke objecten uit de middeleeuwen tot de 20e eeuw Ik toon materiaal afkomstig uit de restauratie. Verslagen en rapporten van de restauratie Een filmverslag van de restauratie van de gewelfschotels.”

Website Restauratie-atelier Edwin van den Brink


Stichting de Alkmaarse Cuyperskerk – St. Laurentiuskerk

De stichting Alkmaarse Cuyperskerk zorgt voor een zodanige funding voor de St. Laurentiuskerk, een uniek monument in Alkmaar, dat de kerk behouden kan blijven voor komende generaties. We hopen in de markt nieuwe donateurs te vinden maar vooral de bezoekers van monumentendag te wijzen naar de St. Laurentiuskerk.

De St. Laurentiuskerk is het enige bouwwerk in Alkmaar dat gebouwd is door de beroemde architect Pierre Cuypers, bekend van de bouw van het Rijksmuseum en het centraal station in Amsterdam en van tientallen kerken in Nederland.

Inzage in fotoboeken en een slide show via een computer en uiteraard veel mondelinge info over de St. Laurentiuskerk.

Website stichting Alkmaarse Cuyperskerk


Stichting Schermer Molens

Museummolen en de Otter en 13 andere bewoonde molens. 15 molens zichtbaar in de Schermer.

Website Stichting Schermer Molens


Stichting Truus Wijsmuller

Truus Wijsmuller-Meijer (1896-1978), je kent haar van het beeld op de Gewelfde Stenenbrug. Truus was een grote verzetsvrouw. Ze is in Alkmaar geboren. Haar tienerjaren bracht ze op de Mient door, schuin tegenover het beeld, nu ‘restaurant 1480’. Een gewone vrouw, maar met de moed van een leeuwin toen het erop aan kwam. Na de Kristallnacht op 9/10 november 1938 waren de joodse burgers hun leven in Duitsland en Oostenrijk niet meer zeker. Truus organiseerde ‘kindertransporten’. Zij kreeg van Adolf Eichmann, die toen de deportatie van de joodse burgers uit Oostenrijk moest leiden, toestemming de meestal joodse kinderen in veiligheid te brengen. Uiteindelijk redt zij 10.000 kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Via Hoek van Holland gingen ze naar Engeland. Vandaar naar andere veilige landen in de wereld.
De Stichting houdt de herinnering aan het leven en werk van Truus Wijsmuller-Meijer levend door tal van activiteiten. Laat je informeren bij de stand op Open Monumentendag.

Website Stichting Truus Wijsmuller


Stichting Vrienden Grote Kerk

De Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk zet zich in voor het onderhoud en de restauratie van de Grote Kerk. De opbrengsten van de Vriendenlidmaatschappen en de georganiseerde evenementen (Vriendenbock en Vini Amici) worden hiervoor aangewend. De Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk zet zich in voor het behoud van de unieke ‘Huiskamer van Alkmaar’.

We informeren bezoekers over het belang van het onderhoud van de Grote Kerk en wijzen hen op de voordelen van het Vriendenlidmaatschap.

Website Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk


Weefkring Alkmaar

Het ambacht Weven is opgenomen op de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland. Rond 65 leden van Weefkring Alkmaar delen door het jaar heen hun kennis over het ambacht met elkaar en op deze erfgoedmarkt (en andere markten en evenementen) met de bezoekers. Als enige weefkring in het gebied van Alkmaar en ruime omstreken – Kop Noord-Holland tot en met de Zaanstreek en Kennemerland – is de weefkring in deze omgeving uniek. Demonstratie weven / laten zien wat weven is / kleine verkoop handgeweven werkstukken.

Website Weefkring Alkmaar


Bibliotheek Kennemerwaard

Website Bibliotheek Kennemerwaard


K1 Cultmedia 3D films

Website K1 Cultmedia 3D films


Modelspoorclub Alkmaar

Dit keer komen wij met en modelbaan op het thema Trein en Circus, waarop kinderen zelf mogen rijden.

Website Modelspoorclub Alkmaar


Stadsfabriek

Website Stadsfabriek

Gerelateerde berichten