Terug naar het overzicht

Het oude Volksbadhuis

Kwerenpad 1 Alkmaar

Geopend tijdens Open Monumentendag op ZATERDAG van 10.00 – 17.00 uur

Activiteit
Pop-up expo Alkmaekers over de ambachten van toen vertaald naar nu. Op basis van archeologische vondsten. Een samenwerking van sociaal ontwerper Ro Smit, een aantal jongvolwassenen met verschillende vormen van autisme en de archeologen van de vakgroep Erfgoed van de gemeente Alkmaar.

Lees het interview op onze website.

Alkmaekers in Stedelijk Museum Alkmaar

Klik om te vergroten, te swipen en de toelichting te lezen

Informatie over het monument

Het voormalig Volksbadhuis, geopend in 1892, was het eerste gemeentelijke badhuis van Alkmaar. Om een bad in het badhuis te nemen moest ƒ 0,50 betaald worden. De architect van dit badhuis is G. Looman. Het kruis boven de ingang is geen verwijzing naar een kerk, maar staat voor de organisatie die het badhuis heeft laten bouwen: het Witte Kruis, waar Looman bestuurslid van was.

In het badhuis waren twee klassen aangebracht, voor de eerste klasse waren er vier douches en twee kuipbaden. Voor de tweede klasse waren er vier douches.

In 1914 is het badhuis naar aanleiding van een brand heropgebouwd, bij de nieuwbouw verdwenen de kuipbaden en kwamen er alleen douches langs een middengang voor terug. Ook kwam er een wasplaats met wringer.

Vijf jaar later werd het badhuis uitgebreid aan de hand van ontwerpen door P. N. Leguit. Er kwamen zes extra douches bij.

In 1928 volgde er opnieuw een uitbreiding, ditmaal in de stijl van de Amsterdamse School. Door architect D. Saal. In deze uitbouw bevonden zich een vestibule en een wachtkamer.

Bouwjaar en bouwstijl
Bouwjaar: 1892 (Verbouwing 1914, 1919, 1928). Bouwstijl: Neorenaissance.

Blikvangers en wetenswaardigheden

  • Kruis boven de ingang,

Op de website van Regionaal Archief Alkmaar vind je historische foto’s en meer interessante weetjes via de zoekterm: Volksbadhuis.

Leuk om te lezen, Detail op dinsdag

Bekijk deze plek op Google Streetview

Kijkje door het sleutelgat

Monumenten in de buurt