Terug naar het overzicht

Wim Welberg schreef boek over 129 jaar bier brouwen in Alkmaar

Van ’t Fortuin tot De Burg

Voor zijn boek ‘Van ’t Fortuin tot de Burg – 129 jaar bier uit de brouwerij van Witte in Alkmaar’ dook Wim Welberg in de geschiedenis van de familie van zijn vrouw Mieke. Deze familie, die inmiddels al enkele generaties in Brabant woont, had lange tijd een bierbrouwerij in Alkmaar. Wim: “Bij het opruimen van de zolder van mijn schoonmoeder, kwamen we zoveel materiaal tegen dat mijn interesse werd gewekt. Binnen de familie was weinig bekend over de familiegeschiedenis. Het boek beschrijft het leven van acht generaties Witte, te beginnen bij stamvader Kasper die in 1797 de Alkmaarse brouwerij begon.

“Mijn schoonmoeder ging naar een verpleeghuis omdat ze dementerend was,” vertelt Wim Welberg. “En bij het opruimen van haar huis kwam er allerlei materiaal tevoorschijn over de brouwerij. Wij wisten wel dat de familie ooit een brouwerij had gehad, maar meer ook niet. Nu kwamen we oude foto’s tegen en allerlei documenten. Die wilden we niet zomaar weggooien en eigenlijk wilde ik er ook wel iets meer van weten. Ik was toen net met pensioen en besloot alles een beetje uit te gaan zoeken.

Zo ontdekten we dus dat er twee brouwerijen waren, in plaats van één. We wisten van de Burg aan de Bierkade maar het was blijkbaar begonnen met het Fortuin.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Bierkade

De van oorsprong Alkmaarse familie woont inmiddels al enkele generaties in Brabant. Mieke: “Mijn oma’s vader was bierbrouwer. Maar mijn opa werkte bij de politie werkte en toen hij een baan kreeg als hoofdinspecteur in Tilburg, zijn ze naar Brabant verhuisd. Daar heeft ze overigens nooit echt kunnen aarden. En over vroeger werd eigenlijk niet gesproken. Terwijl dat wel heel leuk was geweest voor ons, als kleinkinderen. We zijn wel eens naar Alkmaar geweest en ook wel naar de Bierkade, maar meer dan dat daar een bierbrouwerij was, wisten wij niet.”

Aandacht voor armen

Het begon allemaal bij de Duitse stamvader Kasper Witte, die in 1797 in Alkmaar een brouwerij startte. Wim: “Hij was met helemaal niets begonnen vanuit Duitsland en was uiteindelijk schathemeltje rijk. Nou werd je van een brouwerij niet rijk, maar hij kocht ook de waterrechten van een waterhuisje in Schoorldam, waarvan hij het water in Alkmaar gebruikte. Hij investeerde in landerijen en huizen en zat ook in de handel, met onder meer een graanpakhuis in Amsterdam. Als ik van toen omreken naar nu, was de familie op een gegeven moment zeker multimiljonair.

Maar wat ik het mooie vind van het verhaal is dat de er altijd veel aandacht is geweest voor de gemeenschap. Met donaties aan het armenhuis, opvang voor wezen, een soepkeuken voor arme mensen, enzovoort.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Gelovig

Mieke: “De familie was erg gelovig. Ze waren als katholieken in een protestants gebied enorm sociaal maar ook bescheiden.”

Wim: “In de archieven kwamen we advertenties tegen van personeelsleden van de brouwerij, die hun werkgever bedankten voor het doorbetalen van hun loon tijdens ziekte, omdat ze het anders niet hadden gered. Ik begreep dat verschillende familieleden in de Grote Kerk in Alkmaar begraven zijn. Maar het is een fijn idee dat het dus niet alleen maar graaien was, wat ze deden. Er werd ook aan anderen gedacht.

Mieke: “Van dat vermogen is uiteindelijk trouwens niks overgebleven. En de brouwerij kon op een gegeven moment niet meer met de tijd mee.”

Wim: “De modernisering ging hard en daar is niet meer in geïnvesteerd. En toen is na 129 jaar brouwen het hele spul gesloten.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Biografie

Van Kasper Witte is destijds een biografie geschreven door W.G. Joll. Wim: “Het originele Duitse exemplaar ligt in Duitsland in het Archief. Maar Regionaal Archief Alkmaar heeft een Nederlandse vertaling. Weliswaar in oud Nederlands geschreven, maar die heb ik leesbaar gemaakt en die kun je inzien via een QR-code in het boek.”

Te koop

Het boek is op 13 december gepresenteerd in het Biermuseum met een aantal genodigden.

“Mijn moeder heeft het boek inmiddels gezien,” vertelt Mieke. “Ze is dus dementerend maar ze wordt er helemaal warm van, want er komen allerlei herinneringen boven.”

Het boek van 200 pagina’s inclusief foto’s, is gebonden en heeft een harde leerachtige kaft. Het is in beperkte oplage gedrukt en kan besteld worden door een mail te sturen naar grblwpublishing@gmail.com. De kosten zijn 45 euro exclusief verzendkosten.