Karin Bloemen in de schoenen van Maria Tesselschade Roemers Visscher
“Wij willen Maria weer een plek geven”
Enige weken geleden was cabaretière en geboren Alkmaarse Karin Bloemen de eerste die letterlijk in de schoenen stapte van Maria Tesselschade Roemers Visscher. Deze zeventiende-eeuwse kunstenares, zangeres, dichteres en glasgraveerster was haar tijd ver vooruit. Ze was een voorbeeld op het gebied van vrouwenemancipatie en woonde het grootste deel van haar leven in de Langestraat in Alkmaar. Op de plek waar door de nieuwjaarsbrand van 2015 onder meer de winkel van Waardijk schoenen verloren ging.
Na de nieuwjaarsbrand in 2015 in de Langestraat, waarbij de winkel van Waardijk Schoenen volledig afbrandde, vond een grote archeologische opgraving plaats. Hierbij kwamen vondsten naar boven die ooit toebehoorden aan Maria Tesselschade Roemers Visscher. De bekende schrijfster en duizendpoot woonde vanaf 1629 op deze plek. Een stuk glas dat Maria Tesselschade graveerde, haalde al de landelijke pers. Maar minstens zo bijzonder is de vondst van een schoentje dat ooit aan Maria toebehoorde en waarvan Bert Waardijk een levensechte replica (paar) heeft laten maken, deels gefinancierd met subsidie van de gemeente Alkmaar.
Stapjes
Bert Waardijk: “Wij hebben dat schoentje dus in onze handen gehad. Zo bijzonder dat het is gevonden op de plek waar wij veertig jaar lang schoenen hebben verkocht! We hebben daar dus al die jaren overheen gelopen. Aan het schoentje is te zien dat het gebruikt is. Daar heeft Maria Tesselschade, zo’n belangrijke vrouw in de Nederlandse geschiedenis, dus stapjes mee gezet door het centrum van Alkmaar. Toen ik eenmaal het idee kreeg om de schoen exact na te laten maken, liet het me niet meer los.”
Schoenmaker
De replicaschoenen zijn gemaakt door René van den Berg, ambachtelijk schoenmaker en ontwerper met veel beroemde en internationale opdrachtgevers, onder wie Mart Visser en Rodrigo Otazu. De ‘making of’ is vastgelegd op film door Ronald van Proosdij. Hier wordt een documentaire van gemaakt die onder meer te zien is tijdens de wintertentoonstelling in het Muiderslot. Hier is ook één van de replicaschoentjes te bewonderen. Na afsluiting van de expositie in het Muiderslot, krijgt het een plek in het Stedelijk Museum Alkmaar, samen met het gevonden materiaal van Maria Tesselschade. Het andere replicaschoentje wordt tentoongesteld in de winkel van Waardijk in de Langestraat.
Gebiologeerd
Bert Waardijk: “Ik was al gebiologeerd geraakt door het verhaal over Maria tijdens de opgraving, maar dat is nog eens versterkt toen ik de opening bijwoonde van de expositie ‘Dichter bij Maria Tesselschade’ in Stedelijk Museum Alkmaar in 2017. Daar werd deze bijzondere vrouw als het ware tot leven gebracht tijdens de verhalen van Nancy de Jong, onze stadsarcheologe, en Yvonne Molenaar van het Muiderslot.
We vinden het natuurlijk allemaal jammer dat er geen portret is van Maria, maar is zo’n schoentje dat ze echt gedragen heeft niet veel bijzonderder?”
“Wij willen Maria Tesselschade weer een plek geven in het Alkmaar van vandaag en daarvoor hebben we ontzettend veel mooie ideeën. Eén daarvan is een limited edition van de replica’s van haar schoentje, waarvan Karin Bloemen het eerste paar ontving. Maar de sneeuwbal gaat nog maar net rollen, want er volgt nog veel meer.”
Judith Flapper