Verrassende opgravingen in de Boterstraat
Op 22 mei 2023 begonnen onze stadsarcheologen met een opgraving in de Boterstraat waar twee panden zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Op ons YouTube kanaal deelden we een serie vlogs van collega Nancy. Ook op Facebook en Instagram Erfgoed Alkmaar kon je regelmatig een update lezen. En onze archeoloog Rob Roedema besprak al een aantal vondsten in zijn wekelijkse rubriek ‘Vondst op vrijdag’. Hieronder vind je alle verschenen berichten en vlogs op een rij, met de meest actuele boven.
15 december 2023
Vondst op Vrijdag: Zeldzaam Faience kannetje
8 december 2023
Vondst op Vrijdag: Spinnen in de Boterstraat
16 oktober 2023
Vliegende piemel is landelijk nieuws
Het was zelfs landelijk nieuws, afgelopen weekend, de vliegende piemel op pootjes, gevonden in de Boterstraat in Alkmaar. NH Nieuws had de primeur en vervolgens volgden onder meer het NOS journaal en het Jeugdjournaal. Bekijk het artikel van NH Nieuws, inclusief het informatieve filmpje.
14 juli 2023
Vondst op Vrijdag: Verder met de Boterstraat
30 juni 2023
Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 6 – Insignes
23 juni 2023
Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 5 – Het spoelwerk
16 juni 2023
Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 4 – Kelder en baardmankruik
9 juni 2023
Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 3 – Serviesgoed
9 juni 2023
Vlog 6 opgraving Boterstraat
In deze zesde vlog van stadsarcheoloog Nancy de Jong over de opgraving aan de Alkmaarse Boterstraat, vertelt ze over opgegraven kelder uit de zestiende eeuw. In een hoekje zit een hoosgat waarin nog een tonnetje zat met een bijzondere inhoud…
8 juni 2023
Middeleeuwse haard
We duiken weer de middeleeuwen in aan Boterstraat 12! Een hele mooie centrale haard kwam daarnet tevoorschijn, gemaakt van kloostermoppen. En in het midden zit een asplek. De plek wordt nu zorgvuldig schoongemaakt en daarna gedocumenteerd. Spannend!
Vlog 5 opgraving Boterstraat: hakmes uit de zestiende eeuw
7 juni 2023
Stenen!
Een belangrijk deel van ons werk in stadskernonderzoek bestaat uit het lezen van bakstenen. Bakstenen zijn zeer nuttig in het ontrafelen van de verschillende bouwfases. Het stuk fundering op het filmpje bestaat uit maar liefst drie verschillende fases!
De onderste dateert uit circa 1350 en de bovenste uit circa 1575-1625. We kijken naar het formaat van de bakstenen en weten waar we nog meer dat type stenen gezien hebben tijdens archeologisch onderzoek in Alkmaar en wat daar de datering van was. Dat helpt ons om structuren te dateren in situaties waarin we geen vondstmateriaal vinden. Ook kijken we heel goed naar hoe de verschillende onderdelen van een muur op elkaar aansluiten. Is het in verband gemetseld, zo ja, welk verband en hoort het bij elkaar of staat het ‘koud’ tegen elkaar? Puzzelen maar!
6 juni 2023
Spinsteen
Wat het leuke is van opgraven, is dat je ook dingen vindt die echt te maken hebben met de dagelijkse bezigheden van toen. We hebben bij de opgraving aan de Boterstraat in Alkmaar inmiddels al zo’n zes middeleeuwse steengoed spinstenen gevonden!
Spinstenen werden gebruikt om met de hand te spinnen met behulp van een stokje en een spinsteentje. Daarvoor maakte je het begin van de draad vast aan de bovenkant van het stokje. Het stokje werd dan tussen duim en wijsvinger gerold, waarbij het spinsteentje als een soort vliegwiel diende. Pas later werd dit handspinnen vervangen door het spinnewiel. (Bron: Mark Zwartelé archeologie Hulst)
2 juni 2023
Vondst op Vrijdag: Opgraving Boterstraat deel 2 – Verstening
2 juni 2023
Vlog 4 opgraving Boterstraat: Een middeleeuwse slijpsteen
In deel 4 van Nancy’s vlogs over de opgraving aan de Alkmaarse Boterstraat, vertelt Niels Tuinman, van Hollandia Archeologen, over een middeleeuwse slijpsteen die hij heeft gevonden.
Vlog 3 opgraving Boterstraat: Een Middeleeuwse haard
Vlog 2 opgraving Boterstraat
Vlog 1 opgraving Boterstraat
26 mei 2023