Verduurzamen? Denk ook aan achterzetramen!
Tip van de monumentenadviseur
In deze rubriek geven onze monumentenadviseurs tips voor eigenaren van monumenten over het onderhoud van hun pand.
Met achterzetramen hou je beter de kou buiten. Ze worden geplaatst aan de binnenkant, achter de oorspronkelijke ramen. Deze isolatietechniek heeft verschillende voordelen. Zo blijft de warmte binnen en daalt het energieverbruik, waarmee je bespaart op de verwarmingskosten. Ook blijft met deze werkwijze het aangezicht van je monument hetzelfde. Een win-win situatie dus.
Wat zijn achterzetramen en hoe werkt het?
Een achterzetraam is een goed alternatief voor isolerend glas in de gevel. Een achterzetraam is een tweede raam, dat aan de binnenkant van de woning achter het bestaande raam wordt gezet. Hiermee maak je een isolerende luchtlaag of luchtspouw, die de warmte binnen houdt en de kou buiten. Het hangt af van de situatie of een achterzetraam met enkel glas voldoende effect heeft. Anders kun je kiezen voor een achterzetraam met dubbel glas.
Welke andere voordelen heeft een achterzetraam?
Naast het vasthouden van warmte en het besparen van energie, dempt een achterzetraam het geluid van buitenaf. En omdat bij het plaatsen van achterzetramen het monument niet verandert, is er geen vergunning voor nodig. Uiteraard moet het houtwerk aan de binnenkant daarbij wel behouden blijven. De ramen hebben een omlijsting van hout, aluminium of kunststof, elk met zijn eigen kenmerken en onderhoudsgemak.
Verder is een achterzetraam vrij eenvoudig te plaatsen, zonder al te grote en kostbare ingrepen. Montage met scharnieren kan het schoonmaken en eventueel (tijdelijk) verwijderen vergemakkelijken. Bijvoorbeeld in de zomer, als de isolatie niet nodig is, en ramen juist worden opengezet. In de winter kan het tweede raam dan weer worden teruggeplaatst. Op deze manier is ook hergebruik in een ander gebouw mogelijk, waarmee een achterzetraam extra lang mee kan gaan.
Hoe kan ik mijn glas-in-lood behouden?
Monumenten hebben vaak een bijzondere vormgeving. Met bijvoorbeeld sierlijk raamhout met glas-in-lood, wat een beeldbepalend onderdeel kan zijn van de architectuur. Ook zie je wel ander, minder opvallend glas, bijvoorbeeld mondgeblazen of getrokken glas of gekleurd structuurglas (bobbeltjesglas). Het is in elk geval altijd enkel glas en vooral het glas-in-lood kan nogal kou doorlaten. Al deze speciale onderdelen horen bij de bouwstijl en bepalen mede het karakter van het monument. Bij gebruik van een achterzetraam als isolatiemiddel kunnen deze onderdelen ongestoord blijven zitten. Zo blijft het aanzicht van het monument behouden en kunnen jij en anderen van je mooie glas-in-lood blijven genieten.
Hoe zit dat met dubbelglas?
Als oude ramen worden vervangen door ramen met dubbelglas, verandert al snel het aanzicht van het monument. Dit komt doordat de oude sponning vaak te krap is voor het dikkere dubbel glas. Dan moet het raamhout ook worden vervangen. Daarom is voor deze ingreep een vergunning nodig. Als het monument het toelaat, dan is een reconstructie van het oorspronkelijke raamhout met een bredere sponning een oplossing. Maar het behouden van de oude situatie heeft altijd de voorkeur. Bovendien gooi je iets weg dat nog goed is en dat is uiteindelijk óók niet duurzaam.
Een achterzetraam is zo gelapt
Meestal is de installatie van achterzetramen vrij makkelijk, zonder al te grote ingrepen. En het onderhoud is ook al eenvoudig: je hoeft alleen maar een extra ramen te lappen. Overweeg je de aanschaf van achterzetramen? Raadpleeg dan glasbedrijven die ervaren zijn met de toepassing ervan in monumenten.
Bij vragen kun je altijd contact opnemen met de vakgroep Erfgoed Alkmaar