Ron en Marja voltooien reddingsoperatie Huis met de Arend
Na het volledig restaureren van hun woning aan de Nieuwlandersingel in Alkmaar, waren Ron en Marja toe aan een nieuw project. Dat werd het drieënhalve eeuw oude huis met de Arend in De Rijp: “Dit huis is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gered door architect Cornelis de Jong. Hij knapte de voor- en achtergevel op en wij hebben nu de binnenkant aangepakt.”
“Ons huis aan de Nieuwlandersingel in Alkmaar hebben we ook helemaal van boven naar beneden verbouwd en inmiddels zijn we al drieënhalf jaar bezig in De Rijp. Maar hier wil ik blijven, in elk geval mijn werkzame leven!” Aan alles merk je dat het zijn lust en zijn leven is. Tijdens de rondleiding door het huis, wijst Ron Geerlings niet alleen op details van het pand zelf, maar ook op alle mooie oude spullen die hij de afgelopen jaren op markten en via internet met liefde uitzocht voor dit prachtige huis: “Alle onderdelen van het pomphuis voor het water in onze keuken zijn gevonden via internet.”
Bijzonder is het verhaal van het wit met rode tegeltableau dat oorspronkelijk uit het huis afkomstig is, maar dat Ron en Marja opduikelden in het Stedelijk museum in Zwolle, waar het jarenlang in de opslag stond.
“Het eerste jaar woonden we in een slaapkamer op de eerste verdieping. Koken deden we op een klein gasstelletje op een campingtafel. Maar ja, ik geef les in Amsterdam en daar is het vrij normaal om zo te wonen…” vertelt de uit Amsterdam afkomstige Marja Out. Inmiddels is het kamperen in eigen huis verleden tijd en wonen Ron en Marja in hun riante woonkamer en woonkeuken, met uitzicht op de eilandspolder terwijl de verbouwing boven nog in volle gang is.
Op het oog gebouwd
De adembenemende keuken is, met gebruik van oude materialen en technieken, gemaakt door Witteman, die gespecialiseerd is in panden met geschiedenis. Ron: “Met hem hebben we inmiddels zo’n band opgebouwd! We trekken voortdurend samen op. Kijk, dit huis is op het oog gebouwd, niks is hier recht. Dus je moet echt probleemoplossend kunnen werken, want je loopt steeds weer tegen andere dingen aan. Witteman kan dat als de beste.”
“Dit soort oude panden in stijl renoveren is echt zijn passie. En daarbij doet hij geen concessies,” vult Marja aan. “Stel dat wij alle muren strak zouden willen stuken, dan zou hij zeggen dat we dan die keuken ook maar zelf moesten doen… “
Ze toont de smeedijzeren details van het openslaande raam in de keuken: “Allemaal op maat gemaakt.”
Het fijne houtsnijwerk in de voorkamer is met een penseel geschilderd. De gebruikte kleuren zijn deels afgekeken van de oorspronkelijke kleuren in het pand. Zo zat het geel van de keuken al op de balken in de alkoof. Deze balken, die nogal gehavend onder het verlaagde plafond vandaan kwamen, zijn helemaal opgeknapt en waar nodig aangelengd. De groengrijze kleur op de overige balken is nagemaakt naar de oorspronkelijke kleur. Beide kleuren zijn opnieuw gemengd en gedoopt tot Rijper geel en Rijper grijs.”
Monumentenzorg
Ron: “Toen we dit huis kochten, vielen we nog onder de gemeente Graft-de Rijp. Na de fusie met Alkmaar, kwam één van de inspecteurs langs om te kijken. Hij was zodanig onder de indruk van wat we hier aan het doen zijn, dat hij ons meteen vroeg om mee te doen met de Open Monumentendag. Nou, dat hebben we geweten! Wel 130 mensen zijn er komen kijken, die dag! Ook mensen die hier vroeger gewoond hebben, trouwens. Of die hier vroeger over de vloer kwamen. De meesten waren zeer verbaasd over het resultaat. Het achterhuis, waar nu onze woonkeuken is, was destijds in zo’n slechte staat! Daar kon je helemaal niet wonen.”
Het huis met de arend (zo genoemd omdat er al sinds jaar een dag een beeld van een arend op de gevel staat), is een houtskeletbouwwoning met klokgevel uit de zeventiende eeuw. Het geschatte bouwjaar is 1655. Maar uit dendrochronologisch onderzoek, ofwel jaarringenonderzoek van het bij de bouw gebruikte hout, komen ook aanwijzingen dat het pand ouder kan zijn. Ron: “Misschien zelfs van voor de grote brand in De Rijp van 1654. Iedereen gaat er altijd maar vanuit dat toen alles is platgebrand, maar dat is niet met zekerheid vast te stellen. “
Cornelis de Jong
Het indrukwekkende pand aan de Rechtestraat 78 was in zeer slechte staat toen eind jaren vijftig van de vorige eeuw de plaatselijk bekende architect Cornelis de Jong zich erover ontfermde. Ron: “Hij heeft het pand van de ondergang gered. Althans aan de buitenkant. De voor- en achtergevel heeft hij helemaal opgeknapt. De eigenaren daarna hebben eigenlijk geen echt bouwtechnische ingrepen meer gedaan. Ook uit angst voor wat ze tegenkwamen, denk ik.” Marja en Ron waren degenen die het vervolg op de reddingsoperatie aandurfden en rigoureus de binnenkant aanpakten.
Zowel Ron als Marja is werkzaam in het onderwijs. De vrije tijd van het stel gaat bijna volledig op aan het huis. Ron: “Het eerste jaar was het eigenlijk een beetje te gek. Na het werk, kookten we boven snel iets op het campingstelletje en dan gingen we beneden in het huis aan het werk. Toen we dat eerste jaar op vakantie gingen, deed ik niets anders dan slapen…”
Marja: “Maar ook op vakantie zijn we ermee bezig. In Frankrijk stropen we alle markten met oude spullen af om te kijken of we wat kunnen vinden voor het huis.”
Administratie
Ron is ook zelf vaak aan het werk in het huis terwijl Marja de administratie bijhoudt. Ze toont op haar laptop een sheet met een duizelingwekkend schema met cijfers. Het hele financiële plaatje wordt nauwkeurig bijgehouden, inclusief subsidies. Marja: “Dat gaat allemaal via de loonbelasting. Je moet het echt goed bijhouden.”
Hoewel de begane grond er inmiddels uitziet als een jaloersmakend plaatje uit een woontijdschrift, wordt op de eerste en tweede verdieping voorlopig nog hard gewerkt. Ron: “We hebben één uitgangspunt en dat is dat we alles het echt goed aanpakken! Geen lapmiddelen meer in dit huis! Ik wil dat het voor de toekomst bewaard blijft en dat mensen er nog minstens 150 jaar van kunnen genieten.”