Ring, schoen en glas Maria Tesselschade voor iedereen te bewonderen
In 2015 werden tijdens archeologisch onderzoek na een brand, in een beerput op het perceel aan de Langestraat 60, waar ooit Tesselschade woonde, fragmenten gegraveerd glas, een diamanten ring en een rijk bewerkt schoentje aangetroffen. Straks, als het museum weer opengaat voor publiek, zijn ze voor iedereen te zien in Stedelijk Museum Alkmaar, in de permanente tentoonstelling ‘Portret van Alkmaar’.
Topvondsten
Voor het eerst krijgt de Nederlandse dichteres en graveerster Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649) een gezicht. Hoe ze eruit zag is niet bekend. Maar sinds een spectaculaire archeologische vondst in de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar, weten we wél hoe haar persoonlijke eigendommen eruit hebben gezien.
De vondst aan de Langestraat is ook vanuit landelijk perspectief van groot historisch belang. Behalve correspondentie en twee aan haar hand toegeschreven roemers in het Rijksmuseum zijn geen persoonlijke eigendommen van Maria Tesselschade overgebleven. Het diverse vondstmateriaal is, naast de vakgroep archeologie van de gemeente Alkmaar, uitvoerig bestudeerd door onder andere het Rijksmuseum, glas- en graveerexperts Anna en Kitty Laméris en juwelenhistoricus Martijn Akkerman. Zodoende hebben de gemeentelijk archeologen kunnen vaststellen dat de kostbare objecten met grote zekerheid van Maria Tesselschade Roemers Visscher zijn geweest.
De eigendommen geven een tastbaar beeld van een bijzondere vrouw.
In vaste tentoonstelling
In 2017 werd in Stedelijk Museum Alkmaar een goed bezochte focustentoonstelling ingericht met deze vondsten. Mooi is dat iedereen, als het museum weer open is, deze bijzondere vondsten permanent kan komen bewonderen in Stedelijk Museum Alkmaar. Hiervoor is in de vaste tentoonstelling ‘Portret van Alkmaar’ een vitrine ingericht met de topstukken.
Replica
In de speciale vitrine voor Maria Tesselschade is ook een exacte replica te zien van het gevonden schoentje van Maria. Bert Waardijk, eigenaar van de gelijknamige schoenenwinkel die verloren ging tijdens de nieuwjaarsbrand, gaf opdracht tot het maken van deze replica. Bert Waardijk raakte tijdens het opgravingsproces geïnteresseerd in Maria Tesselschade als icoon voor Alkmaar. En vanuit zijn vakkennis op dit gebied en een gezonde dosis nieuwsgierigheid, wilde hij graag aan het publiek laten zien hoe het schoentje eruit moet hebben gezien toen Maria het droeg. De replica is met de hand gemaakt door meester schoenmaker René van den Berg van Iconic Shoes. Het schoentje is gevonden zonder bevestiging. De pompon op de replica is gemaakt door Mieke Hulst, gepensioneerd medewerkster van de schoenenwinkel, geïnspireerd op afbeeldingen van dergelijke schoenen uit de zeventiende eeuw.
Nancy de Jong team Archeologie en Judith Flapper
Lees ook:
Beerput Langestraat 60 geeft meer schatten bloot van Maria Tesselschade
Exclusieve schoen en trouwring van Maria Tesselschade
Bruids- of doodskroon wel of niet van Maria Tesselschade?
Vondst op Vrijdag: Gouden ring Maria Tesselschade