Terug naar het overzicht

Paul Krugerstraat 2 weer een plaatje na ingrijpende verbouwing

Nieuwe eigenaren pakken monumentaal huis grondig aan

Eigenlijk gingen ze kijken naar een huis aan de Prins Hendriklaan. En omdat ze vanwege het eenrichtingverkeer de weg terug moesten zoeken, kwamen ze langs het hoekpand aan de Paul Krugerstraat. Natasja Franzini en Remi Caron waren op slag verliefd. Het duurde alleen nog even voordat ze het konden kopen. En vervolgens was een ingrijpende verbouwing nodig, maar het monument is weer een plaatje, van binnen en van buiten! Het verhaal van Natasja en Remi over hun monumentale avontuur.

Ze zijn allebei stadsmensen. Remi komt uit Leiden en Natasja uit Amsterdam. In de ruim vier jaar dat ze samen in Heerhugowaard woonden, bleef de stad lokken maar zou dat dan Haarlem worden of misschien toch Alkmaar?
Voor het werk van beiden maakte dat niets uit. Natasja werkt als Business Intelligence consultant bij een bedrijf in Amsterdam maar werkt nu grotendeels thuis. En Remi heeft een IT-bedrijf dat internationaal actief is en waarvoor hij overal zijn werk kan doen. (Tekst gaat verder onder de foto).

Toen ze het hoekpand aan de Paul Krugerstraat zagen, waren ze meteen verkocht. Remi: “Het was love at first sight, voor zover dat kan met een huis.” Het stond alleen niet te koop. Maar alsof de voorzienigheid ermee speelde, duurde dat niet lang: “Het huis was altijd in één familie geweest en toen de oude meneer Wijn overleed, hebben zijn kinderen het huis te koop gezet.” Dat was juni 2018. Maar het zou nog twee jaar duren voordat Remi en Natasja zich de nieuwe eigenaren konden noemen.

Ingrijpende verbouwing noodzakelijk

Remi: “Toen we gingen kijken, bleek al snel dat alles aangepakt moest worden. De elektriciteit moest worden vervangen, de oude loden leidingen moesten eruit, de muren waren nog enkel steens, het hele huis was vol getimmerd met schrootjes en er was heel lang niet geschilderd… Kortom het zou een behoorlijke investering betekenen om het op te knappen, dus dat hadden we meegenomen in ons bod. Dat vervolgens anderhalf jaar is blijven staan.”
Natasja: “Met kerst 2019 werden we gebeld. Ze wilden toch nog eens over ons bod praten. Toen zijn we eruit gekomen met elkaar. En in mei 2020 kregen we de sleutel. De familie wilde het huis ook graag verkopen aan mensen die er iets moois van zouden maken.
Het was best een emotionele verkoop voor ze. Het huis was altijd in zelfde familie geweest en ze hadden hier zelf als kind een fijne tijd gehad. Dat dit inderdaad een prettige buurt is, merken wij trouwens nu al. Zoiets weet je niet als door een straat rijdt, maar we hebben hier nu al meer leuke contacten dan in die vier jaar dat we samen in Heerhugowaard woonden.
Tijdens de verbouwing was het hier een zoete inval. Vanwege de lockdown waren mensen veel thuis en regelmatig kwam er iemand langs om te kijken. Intussen hadden de kinderen uit de buurt een speeltuintje gemaakt van onze tuin, want daar stond toen nog geen hek omheen. Dat vonden we alleen maar leuk!”
Remi: “En we zitten ook nog eens bijna in het centrum. Al kun je dat bijna niet geloven als je even stil bent. Het is hier een oase van rust, terwijl je met 5 minuten lopen in de Langestraat staat.”

Klussen

Het jaar na de aankoop stond volledig in het teken van de verbouwing. Remi nam een sabbatical van acht maanden om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. En in de avonduren en in het weekend trokken ook Natasja en de kinderen van Remi (17 en 23) hun kluskleren aan. (Tekst gaat verder onder de foto’s)


Remi: “Ik ben geen klusser, maar ben erin gestapt met het idee ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Zo heb ik al doende een heleboel geleerd. Al kun je sommige dingen uiteraard beter uitbesteden. Zoals bijvoorbeeld de reconstructie van de ornamenten aan het plafond en de reparatie van de granito vloer in de keuken in het souterrain. Maar slopen ging prima en ook vloerverwarming aanleggen bleek niet zo moeilijk als het lijkt.”
Natasja: “En ik bleek heel goed samen te kunnen werken met Remi’s zoon. Alle schuine delen op zolder hebben wij samen gedaan. Het grappige is dat hij nu de smaak te pakken heeft en zelf ook met zijn vriendin, die zich even fanatiek heeft ingezet tijdens deze verbouwing, op zoek gaat naar een opknaphuis.
Trouwens nog wel leuk om te vertellen: Raimondo Indri die de granito vloer in de keuken heeft gerepareerd vond dat ook enorm leuk om te doen.”
Remi: “Ja, het bijzondere is namelijk dat de vloeren zijn doorgesmeerd, zoals dat heet. Dat betekent dat de vloer met een ronde hoek doorloopt op de muur. Waarschijnlijk als extra bescherming tegen water, omdat je daar dus onder de grond zit.”

Omdat het om een monument gaat, ging alles uiteraard in overleg met de monumentenadviseurs van Erfgoed Alkmaar, in dit geval Odwin Ralling. Remi: “Voordat we ook maar één spijker hadden aangeraakt, hebben we monumentenzorg erbij gehaald. We kregen het advies een ruimteboek te maken waarin we per ruimte aangaven wat de situatie was, wat we wilden behouden en wat we zouden willen veranderen en hoe. Dat werkte heel goed voor ons. We waren het eigenlijk vrij snel eens over de aanpak. Dat ruimteboek is ongeveer drie keer heen en weer gegaan.”

Aanbouw

“Waar we het meest over heen en weer gemaild hebben, is de aanbouw. Er was hier geen schuur, dus de fietsen moesten buiten staan. Maar een aanbouw mag geen afbreuk doen aan het monument. Uiteindelijk is dat in goed overleg uitstekend gelukt en zijn we allemaal blij met de oplossing.”

“Maar het was ook niet moeilijk om dat ruimteboek te maken. Als ik mijn ogen dicht deed, wist ik namelijk al hoe alles eruit ging zien. En dan zijn ook nog eens veel dingen subsidiabel.”
Natasja: “Vanaf het moment dat we ons bod hadden uitgebracht, zijn we gaan fantaseren over de inrichting. We wisten natuurlijk dat we nog heel veel moesten verbouwen. Remi’s vader die uit de bouw komt, raadde het ons zelfs af. Maar we zijn zo blij dat we het toch gedaan hebben! En de vader van Remi is nu ook heel trots.”

Twintigste eeuw

Remi: “We krijgen ook van alle kanten leuke reacties, want heel veel mensen kennen dit huis en zijn er enthousiast over dat het zo is opgeknapt. Wij wilden van het begin af aan waar mogelijk oude elementen handhaven en terugbrengen om vervolgens het huis een beetje de twintigste eeuw in te halen. Niet alleen door bijvoorbeeld isolatie en vloerverwarming aan te brengen maar ook met de inrichting.”
Natasja: “En gelukkig zijn wij het samen ook altijd snel eens over hoe we iets gaan aanpakken of over de keuze van materialen.”
Remi: “Ja, we hebben steeds gezocht tot we allebei ja zeiden. Daarbij hebben we wel ieder onze eigen voorkeuren. En in dat geval laten we het graag aan de ander over. Natasja heeft bijvoorbeeld meer kijk op de kleuren voor de muren…”
Natasja: “En ik zou weer nooit op die lampen uitkomen die nu in de woonkamer hangen. Dat is de keuze van Remi maar ik vind ze wel heel mooi!” (Tekst gaat verder onder de foto’s)

In juni van dit jaar was het huis klaar. Relatief snel, als je ziet wat er allemaal is gebeurd. En toch was er geen planning. Remi: “Mensen vroegen wel steeds naar onze planning. Maar we hebben van het begin af aan gezegd: ‘het is klaar als het klaar is.’ Dat scheelt een heleboel stress. We hebben alles laten komen zoals het kwam en gelukkig verliep het voorspoedig. Want je weet natuurlijk nooit wat je tegenkomt tijdens zo’n verbouwing.”
Natasja: “En het is een lastige tijd voor het inschakelen van werklui. Die zijn moeilijk te vinden. Gelukkig ging het in het begin goed!”
Remi: “Ja, wij hebben geluk gehad dat we een aantal vaklui in ons netwerk hebben die dit een prestigieus project vonden en er graag aan wilde werken. Toen is de hele boel gestript en is eerst overal de absolute basis aangebracht, zoals water, stroom, internet en gas. En toen zijn we weer gaan opbouwen.”
Natasja: “Vervolgens hebben we wel wat vertraging gehad door materiaal schaarste en ook doordat vaklui het zo druk hebben dat ze, als ze willen 24/7 kunnen werken. Maar we konden toen wel zelf verder met opbouwen.”

Monumentenadviseur Odwin Ralling is tevreden en blikt tevreden terug. Lees ook zijn verhaal over de geschiedenis van het pand en de aanpak door de nieuwe eigenaren.