Terug naar het overzicht

Oud Alkmaarprijs voor Nancy de Jong

“Die had ik niet zien aankomen, totaal niet!” Onze archeoloog Nancy de Jong is nog beduusd van gisteravond. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Historische Vereniging Alkmaar ontving ze de Oud Alkmaarprijs. Voor haar bijdrage aan het blootleggen van de geschiedenis van Alkmaar: “Tot het laatste moment had ik niet in de gaten dat de prijs voor mij was…”

Na een lovende toespraak reikte erelid Feyko Alkema gisteravond de Oud Alkmaarprijs uit aan Nancy. De jaarlijkse prijs is bedoeld om personen of instellingen te eren, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor het bestuderen van de geschiedenis van onze stad.

Compliment

“Ruud Roemer, de nieuwe voorzitter, stuurde mij een LinkedIn verzoek en nodigde me meteen uit voor de Algemene Ledenvergadering,” vertelt Nancy de ochtend erna. “Ik begreep niet goed waarom, maar later kreeg ik te horen dat er een erelid was die ons team wilde complimenteren met ons werk. Heel leuk natuurlijk! Dus toen de Oud Alkmaarprijs werd aangekondigd en de inleiding wel heel erg over ondergronds erfgoed ging, dacht ik: ‘Oh, misschien krijgen we wel de Oud Alkmaarprijs met het team!’ Totdat opeens mijn naam heel groot op het scherm verscheen…
Die had ik dus niet zien aankomen, totaal niet! Ik doe gewoon mijn werk. Weliswaar met heel veel plezier, maar ik heb gewoon mazzel dat ik dit mag doen. Maar ik voel me wel heel erg vereerd hoor. Heel bijzonder om te merken dat het gewaardeerd wordt wat je doet. Ik heb nog spierpijn van die smile die ik de hele avond niet meer van mijn gezicht af kreeg!” (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Juryrapport

Zoals het juryrapport zegt: ‘Nancy de Jong-Lambregts is stadsarcheoloog en coördinator Erfgoed van de gemeente Alkmaar. Niet alleen staat zij daarvoor met de poten in de modder, zij zorgt ook dat de geschiedenis van Alkmaar verteld wordt. In een interview vertelt zij dat zij als klein meisje al wist zij dat ze archeoloog wilde worden, toen zij een opgraving bezocht in Oosterhout waar een bevlogen archeoloog over het kasteel daar vertelde. Omdat het een vak betreft waar de werkgelegenheid zeer beperkt was, is zij eerst begonnen als operatieassistent in het ziekenhuis om eind jaren ‘90 vrijwilligerswerk te gaan doen bij de archeologische dienst in Eindhoven. Pas op haar 24ste is zij in Amsterdam archeologie gaan studeren.
Er wordt nu veel geofysisch onderzoek gedaan waarbij de bodem intact blijft. En zo komt de operatieassistent in Nancy de Jong weer tevoorschijn, die natuurlijk bekend is met de principes van een röntgenapparaat…

Samen met bouwhistoricus Rob Gruben en collega’s uit verschillende andere disciplines wordt onderzoek gedaan naar de vroege kastelen die werden gebouwd in de huidige provincie Noord-Holland. Er is al onderzoek gedaan naar de burchten die in opdracht van Willem II en Floris V zijn gebouwd. De afgelopen jaren zijn er fantastische vondsten gedaan op Noord-Hollandse kasteelterreinen. Funderingen van een enorme, 13de-eeuwse waterburcht op het terrein van kasteel Marquette, en een geheel nieuwe vierkante kasteelplattegrond van 45 x 45 meter bij kasteel Oud Haerlem, beiden in Heemskerk.
Voor al dit vaak vernieuwende werk krijgt Nancy de Oud Alkmaar Prijs 2025.’

Gouden speld

De prijs omvat een certificaat, een geldprijs en sinds 1997 ook een gouden speld. Elk jaar doet een jury die bestaat uit de ereleden van de Historische Vereniging Alkmaar, een voorstel aan het bestuur. De afgelopen jaren ontvingen onder meer Joke Bol, John Bier, Harry de Raad, Christi Klinkert, Marlies ten Berge en Jan Drewes, Jan van Baar, Gerrit Valk en Jan Roobeek de prijs. In 2017 viel de eer ook te beurt aan één van onze archeologen. Toen mocht Peter Bitter de prijs in ontvangst nemen.