Terug naar het overzicht

Nieuwe archeologische verwachtingskaart vastgesteld door gemeenteraad

Op 28 november stelde de gemeenteraad van Alkmaar de nieuwe archeologische verwachtingskaart vast. Daarop kun je lezen op welke plekken in de gemeente het aannemelijk is dat je archeologische resten vindt. De nieuwe kaart is het resultaat van hard werk van onze archeologen, samen met verschillende betrokken inwoners die hun kennis en inzichten op dit gebied met de gemeente deelden. Zoals bijvoorbeeld Harry Olie, die in de jaren zeventig de grond in De Mare onderzocht, voordat hier de nieuwbouw kwam: “Ik vond daar sporen van bewoning van vóór de jaartelling.”

In september deden we een oproep met de vraag wie er met de archeologen wilde meedenken om te zien of ze niets vergeten waren. “Daar kwam een leuke fanatieke groep mensen uit voort,” vertelt archeoloog Nancy de Jong. “Samen met ons team hebben zij de kaart bekeken en ons geholpen de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten.”

Verwachtingskaart

Alkmaar werkt, net als veel andere gemeenten, met een archeologische verwachtingskaart. Daarop kun je lezen op welke plekken in de gemeente het aannemelijk is dat je archeologische resten vindt. De vorige verwachtingskaart kwam uit 2016. En de gemeente was toe aan een nieuwe, actuele kaart. Nancy: “Er zijn veel nieuwe gegevens beschikbaar die ook weer nieuwe inzichten opleveren. Als gemeente hebben we een wettelijke zorgplicht voor eventuele archeologische resten in de ondergrond. En om die resten goed te kunnen beschermen, moet de kaart actueel zijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Hulp van inwoners

Dat inwoners daarbij kunnen helpen, lijkt misschien opmerkelijk. Want hoeveel kennis heeft een gemiddelde inwoner van archeologie? Toch zijn er veel amateur historici en -archeologen die onderzoek in Alkmaar deden voordat er een gemeentelijke archeologische dienst bestond. En de ontdekkingen die zij destijds deden, zijn bijzonder waardevol voor onze archeologen.
Eén van die amateurhistorici is Harry Olie die in de jaren zeventig voor de bouw van De Mare de openliggende grond onderzocht. Hij ontdekte dat de bewoners van deze nu vijftigjarige wijk zeker niet de eerste bewoners zijn van dat gebied. Sterker nog, hij vond resten van bewoning van voor de jaartelling.

Lees het interview met Harry Olie

Nieuwe kennis in verwachtingskaart

Dankzij archeologisch onderzoek binnen en buiten onze gemeente hebben onze archeologen sinds 2016 veel nieuwe informatie gekregen. In de huidige kaart zijn ook veel meldingen van vondsten verwerkt, die gedaan zijn door inwoners en (amateur)historici. Verder zijn er de afgelopen tijd veel digitale hulpmiddelen beschikbaar zijn gekomen. Zoals het satellietdataportaal, digitale historische kaarten, hoogtemodellen en nog veel meer. Ook die gegevens zijn waar mogelijk verwerkt.

De nieuwe archeologische verwachtingskaart die de gemeenteraad 28 november heeft vastgesteld, wordt opgenomen in het omgevingsplan. Op die manier kunnen we straks voorwaarden verbinden aan een omgevingsvergunning. Dat er bijvoorbeeld gelegenheid moet zijn voor archeologisch onderzoek. Zo kunnen we ook in de toekomst goed blijven zorgen voor ons archeologische erfgoed.