Terug naar het overzicht

Meerderheid eigenaren wil bescherming voor buurtje Vier Vierkanten in De Horn


In Alkmaar-noord ligt een buurtje met 72 houten woningen, de Vier Vierkanten. De meerderheid van de eigenaren van deze woningen wil dat hun buurt een gemeentelijk beschermd stadsgezicht wordt. De uitstraling van de buurt wordt dan beschermd, zodat je niet zomaar iets kunt veranderen. Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt hun wens en legt het voorstel voor aan de gemeenteraad.

De Vier Vierkanten is eind jaren zeventig van de vorige eeuw ontworpen door Abe Bonnema. Met het ontwerp won hij een prijsvraag voor experimentele woningbouw. Nog altijd trekt de buurt aandacht van liefhebbers en studenten. De woningen zijn gebouwd in een houtskeletbouwsysteem. Alleen de fundering en de begane grondvloer zijn van beton. De 72 woningen staan aan de Kofschipstraat, de Kotterstraat, de Galjoenstraat en de Wielingenweg in de wijk De Horn.

Petitie

Een meerderheid van de eigenaren van de woningen wil bescherming van de buurt. Dat werd duidelijk door de lijst met handtekeningen onder een petitie, waarmee een aantal eigenaren in de buurt is rondgegaan. Het college heeft besloten de petitie te ondersteunen en het voorstel voor te leggen aan de gemeenteraad. Samen met een groep eigenaren zijn regels opgesteld die gaan horen bij de bescherming. Alle 72 eigenaren konden hun mening geven en na aanpassingen is de eindversie aan ze voorgelegd. Daarna kregen de eigenaren opnieuw de vraag of zij de bescherming willen, met de opgestelde regels. Ook toen gaf een meerderheid aan voor bescherming te zijn.

Enquête gemeente

Voordat de woningeigenaren een petitie startten, was er een enquête gehouden namens de gemeente. Die leverde voor het college niet genoeg draakvlak op om de buurt te gaan beschermen. Vervolgens namen enkele eigenaren zelf het initiatief door het starten van een petitie die uiteindelijk wel zorgde voor voldoende draagvlak.

Wethouder erfgoed Anjo van de Ven is enthousiast: “Het is mooi dat de woningeigenaren zo goed voor hun huizen zorgen. En dat de buurt daardoor nog steeds zo goed bewaard is gebleven na 45 jaar. Het zijn dan ook markante huizen – met hun houtskeletbouw. Destijds werd gesproken over ‘speels’ en ‘interessant’. En dat zijn woorden die wat mij betreft nog goed passen bij deze bijzondere woningen van architect Bonnema.”

Drie thema’s

Door de gevelbekleding met houten latten, staat de buurt ook wel bekend als de ‘houten huizenbuurt’. De woningen kregen opvallende schuine daken en zijn verdeeld in drie thema’s; Pleinwonen, Groenwonen en Waterwonen.
Als de gemeenteraad half oktober instemt met het voorstel, is de bijzondere uitstraling van de buurt voor de toekomst beschermd.