Lucas Zimmerman beschreef 46 bruggen in de binnenstad
Bruggen geschiedenis van Alkmaar
In zijn boek Bruggen geschiedenis van Alkmaar vertelt Lucas Zimmerman alles over de (nu nog) 46 bruggen in de binnenstad van Alkmaar. Een boek van 250 pagina’s met veel foto’s en een voorwoord van wethouder Erfgoed, Anjo van de Ven. Lucas Zimmerman: “Als je eenmaal in zo’n onderwerp duikt, wordt het steeds groter.”
Lucas Zimmerman was tien jaar voorzitter van Gilde Alkmaar, is bestuurslid van Gilde Nederland en inmiddels alweer bijna vijf jaar penningmeester van Historische Vereniging Alkmaar. Hij houdt zich onder meer bezig met de stadswandelingen door Alkmaar, waarin het Gilde samenwerkt met de gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar. Niet gek dus dat hij zich voortdurend verdiept in de geschiedenis van zijn stad.
Ruim een meter informatie
“Het idee voor dit boek is geboren rond 2010,” vertelt Lucas. “Met de werkgroep geschiedenis van de Historische Vereniging Alkmaar, waren we bezig met een onderzoek naar straatnamen en toen kwamen we bij Regionaal Archief Alkmaar een compleet dossier tegen over de namen van bruggen in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Ruim een meter aan informatie. Ik schreef er een artikel over in het magazine Oud Alkmaar van de Historische Vereniging Alkmaar. En ja, als je eenmaal in zo’n onderwerp duikt, wordt het steeds groter.”
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
Verdwenen bruggen
Ook de inmiddels verdwenen bruggen zijn in beeld gebracht: “In de loop van de tijd zijn er meer dan vijftig bruggen verdwenen over onder meer de Gedempte Nieuwesloot, de Laat en de Vestgracht. Dat was nog een heleboel uitzoekwerk. Maar aan de hand van reconstructiekaarten van Peter Bitter (archeoloog team Erfgoed, gemeente Alkmaar, red.) kwamen we een heel eind. En dan had je ook nog eens allerlei soorten bruggen. Ophaalbruggen, vlotbruggen, hefbruggen, enzovoort.
En daarnaast wil je ook nog eens onderzoek doen per brug. Die informatie moest ik beperken tot anderhalf A4-tje per brug, want je kunt natuurlijk ook niet al te uitgebreid zijn in zo’n boek. Het kon niet uitputtend zijn, maar ik wilde het wel zo compleet mogelijk.”
Een paar mooie bruggen
“De vormgeving van onze bruggen was trouwens niet spectaculair, zoals in Amsterdam uit de tijd van Berlage. In Alkmaar waren de bruggen meer eenvoudig, functioneel. Al zaten er zeker wel een paar mooie tussen. Ze werden steeds rijker en completer, dus daar heb ik ook een hoofdstuk aan gewijd.”
“En aangezien bruggen over water liggen, moet je het in zo’n boek ook over water hebben. Vandaar dat ik ook een stukje over geofysische ontwikkeling heb beschreven van waterlopen in Alkmaar. Over de Noordzee, die vroeger land was. Maar toen is de bodem gezakt en de zeespiegel gestegen. Daar is al veel over geschreven. Dat heb ik samengevat en ik heb gekeken naar de vraag waarom Alkmaar water heeft. Die bruggen zijn immers nodig omdat er water is. Peter Bitter heeft meegelezen om te kijken of het feitelijk juist was, zoals ik het beschreef.”
Te koop
Het boek is in eigen beheer uitgebracht met subsidie van de gemeente Alkmaar en een bijdrage van Stadswerk 072 en enkele particulieren. Het is voor 25 euro te koop in de boekwinkels in Alkmaar, Bergen en Heiloo. Je kunt het boek ook bestellen door te mailen naar: lucas.a.l.zimmerman@gmail.com