Terug naar het overzicht

Klokken Dominicus luiden al jaren in Alkmaar-Noord

Alkmaar telde ooit 80 kerken waarvan er 16 in de loop van de tijd zijn verdwenen. Eén daarvan is de Dominicuskerk die tot 1985 aan de Laat stond. Behalve een toren die er nog staat, zijn ook de klokken gered, net als enkele gebrandschilderde ramen. Zowel de klokken als de ramen zijn destijds verhuisd naar de Blije Mare in Alkmaar-Noord, waar ze nog steeds worden gebruikt. Mark Alphenaar van Regionaal Archief Alkmaar maakte er een filmpje over. Een mooie aanleiding om weer even een oproepje te doen voor het invullen van de korte vragenlijst voor de kerkenvisie van Alkmaar. Doel? Het religieuze erfgoed behouden voor de toekomst.

Enquête

Het is goed nieuws als waardevol erfgoed, zoals in dit geval de kerkklokken en enkele ramen van de Dominicus, op deze manier een nieuwe bestemming krijgt en houdt. En het zou natuurlijk nog mooier zijn als we alle 64 kerken die Alkmaar nu nog telt, in zijn geheel kunnen behouden. Gaat de toekomst van de kerken in Alkmaar je aan het hart? Doe dan mee aan de korte enquête voor de kerkenvisie. Zo kunnen we zoveel mogelijk kerken in Alkmaar behouden.
Van de 64 kerkgebouwen die de gemeente Alkmaar nu telt zijn de gegevens verzameld. Vervolgens is een onderzoeksrapport verschenen en zijn er gesprekken geweest met de eigenaren van de kerken. Ook maatschappelijke organisaties en inwoners worden betrokken. Maar je kunt nu al een bijdrage leveren door het invullen van een korte vragenlijst. Invullen duurt 6 tot 8 minuten.

Filmpje

In 1985 werd de Dominicuskerk in Alkmaar gesloopt. Twee van de klokken uit die kerk leven voort in De Blije Mare in Alkmaar-Noord. Mark Alphenaar van het Regionaal Archief Alkmaar maakte dit filmpje over de herkomst van de klokken en de uiteindelijke herbestemming in Alkmaar Noord. We horen de klokken luiden en ook de gebrandschilderde ramen uit de Dominicus komen nog even voorbij.
We kennen Mark Alphenaar onder meer van de timewarps die hij maakt voor onze nieuwsbrief Erfgoed Alkmaar. Foto’s waarin heden en verleden samenkomen. Deze keer dook hij even live in het verleden voor het maken van dit filmpje waarin hij ook weer heden en verleden samenbrengt.

Kerkenvisie

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de kerkenvisie voor Alkmaar? Op de pagina Kerkenvisie houden we de stand van zaken bij.