Hek van Grote Sint Laurenskerk wordt gerestaureerd
Vandaag is een start gemaakt met het demonteren van het smeedijzeren hekwerk onder de hoofdentree van de Grote Kerk in Alkmaar. Smederij Visser gaat het hekwerk restaureren in opdracht van de Stichting Behoud Grote Kerk Alkmaar.
De hoofdentree van de kerk, onder de verhoogd gebouwde Librije, werd tijdens de restauratie in de periode1923 tot 1947 flink aangepast. De trapopgang van naar de Librije werd vergroot, een entreedeur naar de Consistoriezaal toegevoegd, en er kwamen nieuwe eikenhouten kerkdeuren. De buitenruimte werd gedeeltelijk afgeschermd door een nieuw smeedijzeren hek, dat op slot kon.
Verroest
Maar inmiddels is het hekwerk zodanig verroest, dat de schilder het onderhoud niet meer bij kan houden. Vooral de plekken waar onderdelen aan elkaar zijn gesmeed, zoals de krullen en de punten, zijn met een krabber en staalborstel niet goed te bereiken. Alle ijzeren onderdelen worden meegenomen om te worden gestraald en daarna in de werkplaats te worden hersteld. De Smit maakt vervangende onderdelen voor de plekken waar krullen en punten ontbreken.
Het vrij leggen van de verankering van het hek in de muren was trouwens een hele klus. Op het moment dat deze foto’s werden gemaakt, was nog onbekend hoe diep de ankers in het muurwerk door lopen. Ook dit ijzer roest. Het zwelt op en drukt de muur uit elkaar. De delen die de muur in lopen, zullen dan ook door roestvast staal worden vervangen.
Een meevaller bleek te zijn, hoe het metalen scharnierpunt in de hardstenen voet is uitgevoerd. Die steunpen met hol bovenvlak blijkt van messing te zijn. De pen hoeft dus niet te worden uitgeboord opnieuw in lood worden gegoten. Het scharnierpunt is doordacht geconstrueerd: de hoofdstijl waarop de hekvleugels draaien, is aan de onderzijde een holle buis, waarin een hardstalen kogel zit. Het systeem heeft bijna een eeuw lang soepel gelopen, totdat de voortschrijdende roestvorming de gebouweigenaar tot een stevige aanpak dwong…
Anne Pauptit, monumentenadviseur