Terug naar het overzicht

Gevel Ringers: reconstructie in plaats van restauratie

Gevel Ringers beeldbepalend voor het nieuwe Overstad

Het was de afgelopen dagen al te lezen in de media: de voorgevel van de Ringersfabriek is in zo’n slechte toestand, dat restauratie niet mogelijk is. Alternatief is een reconstructie. Het gemeentelijke monument bepaalt immers in belangrijke mate de identiteit voor het Overstad van de toekomst. Dat betekent dat de vergunning moet worden aangepast en dat de gemeentelijke specialisten in nauw overleg met de aannemer en de opdrachtgever gaan kijken hoe een reconstructie het beste gerealiseerd kan worden.

Tot nu toe is er steeds vanuit gegaan dat de gevel van de voormalige Ringersfabriek zou worden gerestaureerd. Tijdens een recente inspectie is echter geconstateerd dat de voorgevel in zo’n slechte toestand is, dat niet gaat lukken. Restauratie van het huidige metselwerk zou niet leiden tot een ethisch verantwoord resultaat met ook nog de gewenste kwaliteit. Daarom wordt nu onderzocht wat de gevolgen zijn van deze constatering en op welke wijze tot zorgvuldige reconstructie kan worden overgegaan.

Het besluit om de gevel te herstellen via restauratie is destijds tot stand gekomen in samenspraak tussen de ontwikkelaar en de gemeente. Dit gebeurde mede op basis van beoordelingen door architect Hurenkamp en restauratieadviseur BOEi. De restauratie van deze kenmerkende voorgevel is altijd een belangrijk onderdeel van het project geweest.

Stand van zaken

Dat de gevel in slechtere staat was dan verwacht, werd duidelijk tijdens het demonteren van de stalen vensters, waarvoor de aannemer onlangs een steiger plaatste. Inmiddels is het grootste gedeelte van de stalen vensters gedemonteerd. Daardoor kan de samenstelling en de staat van de voorgevel en achterliggende constructies beter beoordeeld worden. Hieruit blijkt dat de huidige staat van het metselwerk veel slechter is dan tot nu toe aangenomen. Datzelfde geldt voor de verankering aan de achterliggende betonconstructie en de betonconstructie zelf. Ook blijkt er nog veel ijzerwerk in het metselwerk aanwezig te zijn, afkomstig van de kunststofplaten die er in de jaren tachtig voor zijn gezet voor Klercq woonwinkel. Ook dit heeft veel schade aan het metselwerk van de voorgevel veroorzaakt.

Gevolgen

Als alle beschadigde delen hersteld zouden worden, blijft slechts een klein deel van de oorspronkelijke gevel over. Naar schatting 30 tot 35%. Het is onhaalbaar om tijdens die werkzaamheden het resterende deel van de oorspronkelijke gevel op zijn plek te houden. Daar zijn de gemeente en de aannemer het over eens. De vakgroep Erfgoed van de gemeente concludeert dat de voorgevel in zijn geheel gereconstrueerd moet worden. Gesproken wordt over een zogenoemde restauratieve reconstructie. Dit om het monumentale aanzicht te behouden. De aannemer en de ontwikkelaar Ten Brinke onderschrijven deze conclusie.

Vervolgstappen

Ten Brinke zal in samenspraak met architect Hurenkamp en de vakgroep Erfgoed op korte termijn een plan opstellen voor een restauratieve reconstructie. Bij het verdere traject worden het college en de monumentencommissie betrokken.