Fred Oudejans, vrijwilliger Museummolen Schermerhorn
Wat is uw band met dit monument en waarom zet u zich ervoor in?
“De band met de museummolen is begonnen in 1977 toen ik als 16-jarige ieder weekend hier op de molen kwam. Samen met enkele andere leeftijdgenoten zorgde ik ervoor dat de museummolen en de molens die ernaast staan iedere zondag en op andere speciale dagen draaiden. Sinds 1986 woon ik in bovenmolen G aan de Molendijk. Vanaf dat moment zijn de molens voor mij nog meer waard geworden, nu dus ook als woning. Je kinderen groeien erin op en zo ga je zo’n monument als eigen beschouwen. Het wordt als het ware je tweede vrouw! In 2004 werd mijn vrijwilligerswerk bij de museummolen betaald werk. Daarnaast zorgt mijn lidmaatschap van de onderhoudscommissie van de stichting er voor dat ik alle vijftien molens van de stichting van onder tot boven ken. Ze lijken allemaal op elkaar maar zijn toch in detail verschillend. Eerlijk gezegd is de vrijwillige interesse inmiddels ook beroepsmatig.”
Wat maakt dit monument uniek?
“Schermer molens zijn uniek omdat de Schermerpolder de enige droogmakerij uit de Gouden Eeuw is die nog een deel van haar molenbestand uit de beginjaren heeft. Alle elf overgebleven Schermer molens zijn nog steeds authentiek en uniform. Simpel, grof en zwart, maar uiterst efficiënt.”
Wie zou(den) dit monument echt nog een keer moeten bezoeken?
“Graag zie ik dat de bewoners van de stad Alkmaar eens komen kijken in hun voortuin, waarin de zogenaamde bloemen met wieken het hele jaar bloeien, ook voor hen! De stad Alkmaar en de droogmakerij Schermer zijn altijd economisch met elkaar verbonden geweest. En ongezien maakt onbemind.”