Eigenaars Luttik breiden uit in Huis met de Kogel
“Als je ziet hoeveel mensen hier komen vragen waar die kogel zit…”
In juni 2020 openden Hester van Velzen en Geert Net, op de hoek van de Appelsteeg en het Luttik Oudorp, hun hotel, koffiebar en winkel Luttik. Drie jaar later volgt de uitbreiding in één van de beroemdste panden van Alkmaar: het Huis met de Kogel, aan de overkant. Hier richtten zij een ruimte in voor groepen, er komt een expositie in de kelder en op de verdieping een (hotel)appartement. Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september is het Huis met de Kogel te bezichtigen met aan het eind van de dag drie keer de korte versie van de voorstelling Who the F* is Trijn: “Zo leuk, dat het pand nu ook voor dit soort dingen gebruikt kan worden!”
“Toen wij drie jaar geleden begonnen met Luttik, hadden we meteen in de gaten dat het pand aan de overkant nogal een bijzonder pand is,” vertelt Hester van Velzen, mede-eigenaar van Luttik. “Hoewel we niet uit Alkmaar komen, werd al snel duidelijk dat dit HET pand is. Zeker van De Oude Stad, maar misschien zelfs wel van heel Alkmaar. Echt alle toeristen blijven staan om die kogel te bekijken. Als je ziet hoeveel mensen hier binnenkomen om te vragen waar die nou precies zit, omdat ze hem niet kunnen vinden…”
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
Dichte luiken
“Daardoor vroegen wij ons dus al vrij snel af wat er nou eigenlijk met dat pand gebeurde en waarom die luiken altijd dicht waren. Toen ontstond al het idee dat we er misschien ooit zelf iets mee zouden kunnen doen. Toevallig werden we kort daarna benaderd door iemand van Van Alckmaer, de eigenaar van het pand. Of het niet iets voor ons zou zijn om een plan te maken voor het pand. Maar wij hadden het toen nog veel te druk met Luttik opstarten.”
Geert: “Er was in die tijd een soort prijsvraag waarbij Van Alckmaer om ideeën vroeg voor het pand. Ik denk eigenlijk dat het hele plan vanwege de pandemie een beetje in de vergetelheid is geraakt. Maar het liet ons niet los, dus toen we wat meer ruimte voelden, hebben we een plan gemaakt en hebben we zelf bij Van Alckmaer aangeklopt. Toen was er net een nieuwe directeur die het er helemaal mee eens was dat er na dertien jaar leegstand nu eindelijk iets moest gebeuren met het Huis met de Kogel.”
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
Het duurde dus even, maar jullie idee is nu werkelijkheid geworden
Hester: “Ja, zo leuk dat we iets kunnen doen met het bekendste pand van de stad! En ook hier gaan we dat hele monumentale extra benadrukken, wat we met Luttik ook al doen. En los van het feit dat wij nu kunnen uitbreiden met onze activiteiten, vind ik het vooral ontzettend leuk dat we die hoek van de Appelsteeg nu een beetje kunnen samenvoegen. De Appelsteeg is eigenlijk altijd zo’n straatje dat je links laat liggen als je De Oude Stad in komt. En het zou toch mooi zijn als dit punt, vanaf het Luttik Oudorp een nieuwe entree wordt voor dit mooie deel van de stad.”
Geert: “Alleen jammer dat er bijna de hele dag auto’s staan om te laden en te lossen. Als dat niet zo was, dan zou je hier een mooi pleintje kunnen creëren.”
Hester: “Zodat je over ons terras De Oude Stad in loopt.”
Geert: “Maar dan moet er eerst een oplossing komen voor het laden en lossen. Misschien kunnen we als winkeliers hierover met de gemeente in gesprek.”
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
Het Huis met de Kogel wordt dus een uitbreiding van Luttik. Hoe ziet die er straks uit?
Geert: “In de kelder komt een vaste expositie over het Huis met de Kogel. (ingericht door team Erfgoed Alkmaar, in samenspraak met onder meer het Regionaal Archief, red.) Op de begane grond is de uitbreiding van onze koffiebar, maar dan voor gebruik door kleine groepen. Dat kan dus ook voor bijvoorbeeld een vergadering, lunches, babyshowers, workshops en vergaderingen. Uiteraard inclusief catering! En op de verdiepingen hebben we een zespersoons appartement ingericht. Daar komt nog geluidsisolerend glas in en ik verwacht dat de eerste overnachting in september geboekt kan worden.
Wij hadden het pand ook wel willen kopen, maar Van Alckmaer wil het om begrijpelijke redenen niet kwijt. Het werd dus een huurovereenkomst, maar wel voor de lange termijn. Wij hebben ook zelf investeringen gedaan en dan wil je er wel langere tijd gebruik van kunnen maken.
Omdat het een monument is, moesten we ook met een aantal dingen rekening houden. Dat ging allemaal in overleg met Van Alckmaer en met Christiaan Griffioen en Errol van der Sijde, de monumentenadviseurs van het team Erfgoed van de gemeente.”
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
Trappen
“Een paar elementen die later aangebracht zijn en die het monument naar ons idee niet sierden, hebben wij eruit gehaald. Dat zijn bijvoorbeeld twee trappen die later waren aangebracht en een groot blok dat op de toegang naar de kelder was gebouwd.”
Hester: “Het Huis met de Kogel is natuurlijk een kwetsbaar monument, dat kan niet zo intensief belast worden als ons pand aan de overkant. Maar het is fijn om de authentieke sfeer te herstellen en die te betrekken bij Luttik, zodat we er qua uitstraling toch een beetje een geheel van kunnen maken.”
Geert: “En we doen dus mee aan Open Monumentendag, inclusief een theatervoorstelling aan het eind van de dag. Zo leuk, dat het pand nu ook voor dit soort dingen gebruikt kan worden!”
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
Van Alckmaer
Dat laatste vindt ook Irma van Leeuwen, directeur bij Woningcorporatie Van Alckmaer, de eigenaar van het Huis met de Kogel: “Wij zijn heel blij met deze oplossing en de manier waarop Geert en Hester het hebben ingevuld.
Van Alckmaer is van oudsher een monumentenorganisatie. We hebben veel monumenten en vinden het belangrijk dat wonen in de historische binnenstad voor iedereen bereikbaar is. Ook voor mensen met een smalle portemonnee. Het is trouwens heel uniek dat dat in Alkmaar zo mooi samengaat. In andere grote steden, zoals in Amsterdam, zitten er vaak alleen winkels of kantoren in de monumenten. Nu is het met het Huis met de Kogel natuurlijk een ander verhaal. Dat is niet geschikt voor wonen maar ook dat monument willen we beleefbaar maken voor iedereen.
Het pand is overigens wel een aantal jaren gebruikt als vergaderruimte, maar dat werkte niet zo goed. En toen ik in2021 in dienst kwam, was het al een tijdje buiten gebruik en waren de luiken dicht. Van Geert en Hester hoorde ik dat de mensen bij hen kwamen vragen of het misschien mogelijk was het pand te bezoeken…”
Het monument behouden
“We wilden het pand graag weer in gebruik nemen, dus toen zijn we een zoektocht begonnen naar de juiste invulling. We hadden wel negen punten op een rij gezet die voor ons belangrijk waren. Behalve wat ik net al aangaf, wilden we natuurlijk boven alles dat monument behouden zou blijven. Alles wat erin zou komen aan aanpassingen, moest reversibel zijn. Het moest er eenvoudig weer uit kunnen. Op zich was dat in de vorige situatie ook wel gedaan, maar de aangebrachte onderdelen waren bij elkaar een beetje to much voor zo’n klein gebouw. Verder wilden we alle etages goed benutten en liefst verschillende invullingen geven. We zijn dan ook heel blij met die tweedeling, waarbij het pand beneden toegankelijk blijft voor publiek en er boven een appartement komt,” En net als Geert en Hester hoopt Van Alckmaer op een oplossing voor het frequente laden en lossen op deze monumentale plek. Irma: “Er moet daar echt iets gedaan worden aan de logistiek. Die drukte op dat bruggetje waar iedereen mooie foto’s staat te maken, en de hele dag dat laden en lossen in dat kleine straatje… Daar wil ik het graag eens met de gemeente over hebben.”
Judith Flapper
Terug naar het overzicht met artikelen van Erfgoed Magazine Alkmaar 67
Geen items gevonden