Terug naar het overzicht

Een weekend lang monumenten beleven!

Meer dan 75 monumenten open op 14 en 15 september

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het Open Monumentendag. Op zaterdag in Alkmaar, Oudorp en Koedijk en op zondag in de mooie dorpen van Schermer, Graft en De Rijp. Dit jaar kun je in het Open Monumentendagweekend meer dan 75 monumenten van binnen bekijken. En er is weer van alles te beleven voor jong en oud. Thema dit jaar is Routes en verbindingen, met extra aandacht voor het Noordhollandsch Kanaal, dat dit jaar 200 jaar bestaat.

Zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur in Alkmaar, Oudorp & Koedijk

Op zaterdag 14 september zijn er 56 monumenten open in Alkmaar, Oudorp en Koedijk. Grijp die kans om te zien hoe al die prachtige gebouwen er van binnen uitzien. Bezoek eens een molen of loop binnen bij één van de hofjes. Bekijk één van de vele kerken (soms mét live orgelspel). Bezoek één van de pakhuizen en kijk hoe de glazenier glas-in-lood maakt. Sla vooral ook Oudorp niet over, met onder meer de verdwenen kastelen.

Voor de kinderen:
Ook dit jaar is het hoogkoor in de Grote Sint Laurenskerk weer helemaal ingericht voor de kinderen. Bouw samen met de Stadsfabriek aan jouw versie van het Noordhollandsch Kanaal, programmeer een robot of stap met een VR-bril in de virtual reality wereld van Alkmaarse monumenten.

Hijs een vracht omhoog, schaaf een toognagel en haal water uit de put bij Pakhuis De Koopman. Of kom knutselen en kleuren bij molen de Gouden Engel in Koedijk

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur in Schermer, Graft & De Rijp

Op zondag 15 september zijn er 20 monumenten open in Schermer, Graft & De Rijp.
Maak een monumentale vaartocht vanaf het Kleinste Huisje in Schermerhorn. Bewonder de stoommachine in De Rijp en kom naar de zojuist gerestaureerde Dorpskerk van Grootschermer, waar je ’s middags gratis een orgelconcert kunt bijwonen van het beroemde Orgeltrio. Zie de agenda voor meer informatie.

Bezoek het Raadhuis in Graft mét een nieuwe expositie en de kerkjes in Noordeinde, Zuidschermer en Stompetoren. En maak een tochtje langs de molens in de Schermer of beleef een optreden van de Schermerdansers bij de Korenmolen de Otter in Oterleek.

Voor de kinderen:
Kom naar de Grote Kerk van Schermerhorn en bouw mee aan het houten doe-orgel (van 11 tot 15 uur). Na afloop mag je er zelf op spelen! Verder is er een puzzeltocht, je kunt monumentale reuzenpuzzels leggen en je kunt zerken en kerkramen tekenen.

Bij het Kleinste Huisje van Schermerhorn kun je leren hoepelen, zoals ze dat vroeger deden. En net als elk jaar kun je weer kegelen op de monumentale kegelbaan in het Noorderpolderhuis.

Complete programma
Bekijk de plattegrond met alle geopende monumenten en het complete activiteitenprogramma van het Open Monumentendagweekend ingedeeld per categorie. De papieren plattegrond plus een activiteitenoverzicht vind je vanaf half augustus bij bibliotheken, musea en horeca.

Cultuur Kartel

Omdat we merken dat juist ook veel jongvolwassenen geïnteresseerd zijn in het mooie erfgoed van Alkmaar, zijn we dit jaar de samenwerking aangegaan met Cultuur Kartel. Met als resultaat een aantal toffe events in en bij de monumenten. Met om te beginnen een feest in de Grote Kerk op vrijdag 13 september met de veelzeggende titel ‘Van God los’.

Stoomtramspel

In het Regionaal Archief Alkmaar is een prachtig bordspel te vinden uit 1898. Het Stoomtram-Spel Haarlem-Alkmaar. Het thema Routes en verbindingen van dit jaar is een prachtige aanleiding om dit spel opnieuw uit te brengen. In beperkte oplage te koop in de Grote Kerk op 14 september en daarna bij Regionaal Archief Alkmaar en de Spellentoren.

Geen items gevonden