Terug naar het overzicht

Flentrop Orgelbouw neemt pijpen Van Covelensorgel onderhanden

Vrijdagochtend vroeg, in een verder volledig lege Grote Sint Laurenskerk. Michiel en Damian van Flentrop Orgelbouw in Zaandam zijn in de Grote Kerk. Zij halen, heel voorzichtig, één voor één, een groot deel van de pijpen naar beneden van het kleine orgel. Er is corrosie geconstateerd en daar moet naar gekeken worden. Nu het seizoen voorbij is en de kerk niet meer dagelijks open is, is het een goed moment voor deze operatie, in opdracht van de stichting Behoud Grote Kerk.

Dit meer dan vijfhonderd jaar oude Van Covelens orgel is een stuk kleiner dan het Van Hagerbeer/Schnitger orgel in deze kerk, dat overigens net zo beroemd is. Maar ondanks het bescheiden formaat, vult het geluid ervan gemakkelijk de hele kerk. Dat lieten we je zaterdag al horen in het filmpje waarin Damian nog even een paar nummers speelt, voordat hij samen met zijn collega begint met demonteren.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Een spannende operatie, als je bedenkt dat je op grote hoogte, op het kleine balkonnetje van het orgel, in de hoogte moet reiken om een pijp uit te nemen. Dat ging nog goed met de kleine en minder zware pijpen, maar toen ze groter werden, werd dat een stuk lastiger. De basis van de pijpen is immers lood.

Gelukkig hebben de beheerders van de kerk een hoogwerker. Dat is ook wel nodig. Alleen al als je bedenkt dat al die mooie versieringen hoog boven je hoofd ook af en toe moeten worden afgestoft…

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Maar ook met de hoogwerker bleef het een inspannende klus. Nog steeds gingen de pijpen één voor één naar beneden. Je kunt er niet zomaar even eentje naast je neerleggen om er een paar tegelijk naar beneden te brengen. Want de pijpen mogen elkaar niet raken! Eenmaal beneden, werden ze één voor één in een bedje gelegd van zachte dekens. Een paar pijpen in een kist, met steeds voldoende stof ertussen. 

De grotere pijpen, die niet in de kisten pasten, gingen stuk voor stuk de auto in. Damian bracht ze naar buiten, waar Michiel de pijpen op een autobreed bed legde, ook weer toegedekt met dekens.

Op dat moment was de middag al ruimschoots begonnen. Als je het dan hebt over respectvol omgaan met ons monumentale erfgoed, is dit toch wel een heel mooi voorbeeld.

De pijpen van het Van Covelensorgel in de Grote Kerk zijn terug

Dit oudste bespeelbare orgel in Nederland, gebouwd in 1511, is weer klaar voor de wekelijkse concerten het komende seizoen.

Grote Sint Laurenskerk

Deze 15-eeuwse kerk wordt vaak ‘de huiskamer van Alkmaar’ genoemd. Het is een ontmoetingsplaats voor en van alle Alkmaarders.