Boek over Binnenstad in beweging
Burgemeester ontvangt eerste exemplaar
“Dit is een belangrijk boek voor ons,” zegt monumentenadviseur Anne Pauptit over het onlangs verschenen boek ‘Binnenstad in beweging’ van de Alkmaarder Martin Deinum. Het gemeentelijk erfgoedteam was op 10 mei bij de presentatie van het boek in het stadhuis. Martin Deinum beschrijft in het boek hoe de binnenstad van Alkmaar na de Tweede Wereldoorlog uitgroeide van een marktstadje tot de huidige vorm. Binnenstad in beweging is het 21e deel van de Alkmaarse Historische Reeks en burgemeester Anja Schouten kreeg het eerste exemplaar. Vervolgens vond een panelgesprek plaats met onder meer winkeliersvereniging Bolwerk en bewonersvereniging Hart van Alkmaar.
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
Het boek ‘Binnenstad in Beweging’ beschrijft de hele periode vanaf 1945 en besteedt onder meer aandacht aan het feit dat de binnenstad er heel anders uit had kunnen zien als de plannen van de bekende architect en stedenbouwkundige Wieger Bruin waren doorgegaan. Die wilde in het begin van de jaren vijftig de binnenstad moderniseren door bijna alle grachten te dempen. Verder zou er een brede verbindingsweg aangelegd worden door het oostelijk deel van de stad, waarvoor woningen aan het Groot en Klein Nieuwland, het Fnidsen en bijna de hele Hekelstraat gesloopt hadden moeten worden. Dat betekent dat we een groot deel van wat nu wel de Oude Stad wordt genoemd, hadden moeten missen. En de prachtige herenhuizen aan de Nieuwlandersingel, die we gisteren nog noemden in onze rubriek Detail op dinsdag, hadden in dat geval plaats moeten maken voor vier woontorens.
Toch is de stad tussen 1945 en 1990 enorm veranderd en dat is het volgens Deinum maar goed ook, want Alkmaar dreigde te verpauperen in die tijd. (bron: Noordhollands Dagblad). (Tekst gaat verder onder de foto’s)
Belangrijk boek
Als input voor het boek had het gemeentelijke team Erfgoed onder meer hun beleidsplannen aangeleverd. Zij zien de zorg voor het behoud van de historische binnenstad als een belangrijke omslag destijds, in het denken over de ontwikkeling van de binnenstad. Sinds 1988 is de binnenstad officieel rijksbeschermd stadsgezicht. Vooral de voorgangers van de huidige erfgoedspecialisten hebben deze periode meegemaakt. De beleidsmakers volgen nu, mede dankzij hen, diezelfde koers.
“Dit is een belangrijk boek voor ons,” zegt monumentenadviseur Anne Pauptit: “Fijn dat de moderne geschiedenis van de binnenstad is beschreven. Om ook alle jongere ingrepen in en om de binnenstad goed in perspectief te plaatsen en vervolgens te waarderen. Waardoor dan ook weer goede besluiten genomen kunnen worden over voorgestelde actuele ontwikkelingen. Wij zijn hier blij mee!”
Het boek Binnenstad in beweging is uitgebracht door Uitgeverij Verloren in samenwerking met de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties. Het is voor 30 euro te koop bij de Alkmaarse boekhandels.