Terug naar het overzicht

Bladgoud en nieuwe staarten voor ruitertjes Waagtoren

Brechtje de Bruijn: “Wij leggen heel veel liefde in ons werk”

De ruitertjes van de Waagtoren. Had je ze al gemist? Enkele maanden geleden zijn ze naar beneden gehaald voor een opknapbeurt in het atelier van Brechtje de Bruijn van het schilderbedrijf in Lutjewinkel. Na de finishing touch met bladgoud, zijn ze weer klaar om terug te verhuizen naar hun vertrouwde plek in de toren.  En voordat ze weer naar boven gaan, de toren in, kun je ze nog even van dichtbij bekijken. Op Open Monumentendag, zaterdag 14 september, zijn de ruitertjes tussen 10.00 en 17.00 uur te bewonderen in de waaghal, het weeggedeelte van het waaggebouw.

Normaal gesproken komen ze elk uur naar buiten om hun rondje te draaien. Dus het zou kunnen dat het je al is opgevallen dat ze er even niet zijn. En dat heeft dus een goede reden. Brechtje de Bruijn heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in restaureren van monumentaal schilderwerk. Daarvoor verdiepte ze zich onder meer in de kleuren die vroeger werden gebruikt: “Er is een speciale heraldische kleurenwaaier. Maar de kleuren worden wel gemengd met een machine en soms zijn ze dan toch nog net even te fel bijvoorbeeld. Dan zwak ik ze zelf nog een beetje af tot ik precies de juiste tint heb. Dat is nog wel eens lastig, want als je later weer een keer hetzelfde object krijgt voor een nieuwe schilderbeurt, dan moet je dat dus weer opnieuw uitzoeken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Platte armen

Opvallend detail, als je de ruitertjes zo van dichtbij kunt bekijken, is dat sommige armen van de ruitertjes, maar ook de snuit van een paard, behoorlijk is afgeplat. En dat is niet voor niets, vertelt Brechtje: “De ruitertjes gaan bij het draaien rakelings langs elkaar heen, waardoor het allemaal heel nauw mikt.”

De paarden hebben ook nieuwe staarten gekregen, want die zaten er niet meer aan. Brechtje: “Er zaten nog hele kleine stompjes aan. Kleine vierkantjes, waaraan we dus wel konden zien dat er staarten aan hadden gezeten. Maar die zijn er in de loop van de jaren af gevallen en die hebben we nu toch weer aangebracht.”

Het schilderen en opknappen van de ruitertjes maakte deel uit van een onderhoudsbeurt van de Waagtoren waar Schildersbedrijf G. De Bruijn de afgelopen maanden mee bezig is geweest. In opdracht van de gemeente Alkmaar is al het schilderwerk nagelopen en aangepakt. Ook de klaroenblazer, die drie keer per dag zijn deuntje speelt, op het moment dat de ruitertjes naar buiten komen,  is onderhanden genomen. Brechtje: “Het was lastig om die te demonteren, dus die heb ik ter plekke geschilderd op de hoogwerker.

Ook de wapenschildjes aan de gevel van het weeggedeelte hebben een opknapbeurt gekregen. Daar leg ik nog de laatste hand aan en dan zijn we helemaal klaar.”

Leuk om te doen?

Brechtje: “Ja, ik vind dit altijd ontzettend leuk. De gemeente Alkmaar is zuinig op de monumentale panden en heeft er heel veel liefde voor. Dat vinden wij heel fijn, want wij leggen ook heel veel liefde in ons werk. Dus wij zijn heel blij met al die mooie dingen die we voor de gemeente Alkmaar mogen doen.”

Judith Flapper

De Waag en Open Monumentendag

Net als elk jaar, doet ook het Waaggebouw weer mee met Open Monumentendag. Je kunt gratis een bezoekje brengen aan het Hollands Kaasmuseum en bij het weeggedeelte, aan de kant van De Oude Stad, staan gidsen om je het verhaal van De Waag te vertellen en je de ruitertjes te laten zien. En als je er op tijd bij bent (23 augustus!) kun je misschien nog een gratis ticket bemachtigen voor het beklimmen van de Waagtoren, met uitleg over het uurwerk en het carillon.