Bijzondere betonnen villa Rosmade krijgt Oegstgeester pannen terug
Yvette Kleekamp en haar man Dimitri Heine wonen samen met hun dochter al een jaar of zes in Rosmade, de vrijstaande witgepleisterde villa aan de Parkstraat 3 in Alkmaar. De villa moet één van de eerste betonnen huizen zijn, ooit in Nederland gebouwd. Toen tijdens restauratiewerk ontdekt werd dat op de twee zijdaken van het pand oorspronkelijk zogeheten Oegstgeester pannen hadden gezeten, ontstond het idee die weer terug te brengen.
Hoewel betonbouw later heel gewoon is geworden, was het eind negentiende eeuw nog vrij bijzonder om een huis van beton te bouwen. De Romeinen maakten weliswaar al gebruik van beton, maar vervolgens was het bouwmateriaal in de vergetelheid geraakt. En eind negentiende eeuw was het een nieuwe maar nog erg dure manier van bouwen. Dat kwam vooral door de hoge kosten van het materiaal, want arbeidsloon was in die tijd nog erg goedkoop.
Dat de vrijstaande villa met de naam Rosmade van beton is, staat overigens nergens beschreven, ook niet in de officiële beschrijving van het monument. Maar foto’s van de muren aan de binnenkant, die gemaakt zijn tijdens de renovatie van het pand, laten het duidelijk zien.
Zijdaken
De familie Heine-Kleekamp klopte aan bij de gemeente met plannen voor renovatie van het hoofddak en schilder- en stucwerk aan de buitenkant van het pand. Yvette Kleekamp: “Tijdens overleg met de gemeente en het uitvoerende bedrijf Novudak kwamen ook de zijdaken ter sprake. Die zijn ook aan renovatie toe maar op die daken liggen dus niet de oorspronkelijke pannen. Dat was ons zes jaar geleden, bij de aankoop van het huis al opgevallen.”
Nader onderzoek bracht naar voren dat de zijdaken van de villa oorspronkelijk bedekt waren met zogenoemde Oegstgeester pannen. Hoewel de pan voor het eerst gebakken werd in het Verenigd Koninkrijk, rond 1840, is de pan genoemd naar de plek waar hij later werd vervaardigd, het Zuid-Hollandse Oegstgeest. Het is een vrij zeldzame pan die je nog weinig tegenkomt. Kenmerkend aan de pan, die ook wel beverstaartpan of hartjespan genoemd wordt, is hartvorm en de meestal blauw-achtige kleur. Verder is de pan voorzien van groeven die zouden zijn afgeleid van een beverstaart. Die groeven waren bedoeld om het water naar beneden te laten glijden en zorgden er tegelijkertijd voor dat de pannen bij het leggen in elkaar grepen.
Extra subsidie
Yvette: “Op initiatief van Novudak is vervolgens gekeken of het haalbaar zou zijn de daken te herstellen met de oorspronkelijke dakpannen. Liefst natuurlijk met extra ondersteuning door de gemeente. En dat is dus gelukt. Vanwege de zeldzaamheid van de pannen, is een extra subsidie beschikbaar gesteld voor het aanbrengen van Oegstgeester pannen.
Yvette: “Het voordeel voor ons is dat de buitenkant zo in één keer gerenoveerd kan worden en het hele huis in oude glorie kan worden hersteld.”
De familie Heine-Kleekamp is erg gelukkig met hun bijzondere huis, waar straks ook de mediationpraktijk van Yvette gevestigd wordt: “Het is een huis met een bijzondere uitstraling en geschiedenis. Heel licht en heel prettig om in te wonen. Weet je dat het ook nog een tijdje een kraamkliniek is geweest? Nog altijd bellen hier mensen aan die komen vertellen dat ze hier zijn geboren!”