Asbest in je monument. Wat nu?
Tip van de monumentenadviseur
In deze rubriek geven onze monumentenadviseurs tips voor eigenaren van monumenten over het onderhoud van hun pand.
Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar in alle huizen die voor 1994 zijn gebouwd, kan asbest zijn gebruikt. Dat geldt dus ook voor monumenten en beeldbepalende panden. En dat betekent dat je het kunt tegenkomen als je bezig gaat met onderhoud of werkzaamheden aan je pand. En asbest weghalen mag niet zomaar. Check dus altijd eerst of er asbest is, voordat je aan een klus begint!
Sinds 1 januari 1994 is het gebruik van asbest bij de bouw van woningen verboden. Dus nieuwbouwhuizen van na die tijd zijn allemaal asbestvrij.
In de periode na de Tweede Wereldoorlog is veel gebruik gemaakt van asbest. Zowel bij bouw als renovatiewerkzaamheden. De kans dat er asbest is gebruikt in monumenten en beeldbepalende panden is dus reëel. Dus ook het risico om in aanraking te komen met asbestvezels, als je aan de slag gaat met onderhoud. Asbest vind je namelijk terug in heel veel materialen, waaronder bitumen, beton, buizen, golfplaten, en isolatiemateriaal (bijvoorbeeld om leidingen).
Asbestkaart
Als je zeker wilt weten waar in en aan je huis asbest is gebruikt, kun je het beste een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Maar ook op de gemeentelijke website vind je al veel informatie. Waaronder de asbestwegwijzer die laat zien waar zowel binnen als buiten het huis regelmatig asbest gevonden wordt. Ook is er een overzichtskaart van daken binnen de gemeente Alkmaar die zeker of waarschijnlijk asbest bevatten.
Asbestdaken kunnen beschadigen en verweren door weer en wind. En de vezels die daarmee vrijkomen kun je inademen, wat gevaarlijk is voor je gezondheid. Vandaar dat het vaak verstandig is om een asbestdak te verwijderen.
Maar er is ook asbesthoudend materiaal dat veilig kan blijven zitten. Denk bijvoorbeeld aan plafondplaten of afvoerbuizen, die onbeschadigd zijn en waar de asbestvezels dus nog stevig in vast zitten. Laten zitten is dan zelfs beter, omdat bij het weghalen de asbestvezels juist vrij kunnen komen.
Lees verder op de gemeentelijke website om te ontdekken waar je op moet letten als je zelf asbest gaat (of laat) verwijderen.
Sloopmelding
Als je asbest of asbesthoudend materiaal gaat verwijderen, is het altijd noodzakelijk een sloopmelding te doen bij de gemeente. Het asbesthoudende materiaal kun je vervolgens (tot maximaal 100 kilo) gratis inleveren bij het afvalbrengstation. Lees meer over het doen van een sloopmelding op de gemeentelijke website.
Bij vragen kun je altijd contact opnemen met de vakgroep Erfgoed Alkmaar