Ontdek meer monumenten

Waagtoren met uurwerk en carillon

Waagplein 2 Alkmaar

Informatie over het monument

Waagplein 2, 1811 JP Alkmaar

De stadsbeiaardier en stadsuurwerkmaker vertellen u over de historie en de werking van het oude uurwerk en het beiaardspel en demonstreren de speelautomaat, uurwerk, ruiterspel, klaroenblazer en carillon. Steile trappen brengen je naar bovenin de toren.

De Waag is oorspronkelijk gebouwd als Heilige Geestgasthuis met een kapel. Het gasthuis diende als armenziekenhuis en pelgrims konden er overnachten op hun doorreis. Het gebouw werd omgebouwd tot Waag in de 16e eeuw. Het Waagplein groeide met de eeuwen. In de 17de, 18de en 19de eeuw werden diverse woonhuizen gesloopt om het marktterrein te vergroten. De kaas die op het plein werd verhandeld, werd aangevoerd uit het omliggende platteland.

De grootste afnemers zijn niet meer de regionale klanten, maar landen als Duitsland, Engeland, VS en Japan. Deze landen leveren nu de grootste groep toeristen, waaraan de kaasmarkt haar bestaan te danken heeft. Hier klinkt dan ook van medio april tot medio september nog elke vrijdag om 10.00 uur de bel als startsein van de markt en wordt de definitieve koop gesloten met een traditioneel handjeklap!

Bekijk ook de Kijksleutel van deze plek, met leuke en interessante weetjes.

Rolstoeltoegankelijk: nee

Bouwjaar en bouwstijl
Oorsprong 14de eeuw; Waag in 1582, voorgevel herbouwd 1884. Renaissance.

Blikvangers en wetenswaardigheden

  • In het plaveisel ziet u de oorspronkelijke kooromtrek van de kapel. Het koor is de ruimte waar het hoofdaltaar zich bevindt,
  • de Waag stond eerst op een naastgelegen plaats,
  • het VVV en het Hollands Kaasmuseum zijn hier gevestigd.

Bekijk deze plek op Google Streetview

Binnenkijken via een virtual reality film

Te bekijken zonder VR-bril!

Onderstaande monumenten zijn 360graden gefilmd, dus rondom en ‘over de kop’. Met deze virtual reality films heb je echt het gevoel dat je ter plekke aanwezig bent.
Hoe werkt het? Houd de linker muisknop ingedrukt en beweeg met je cursor over het beeld om de ruimte vanuit alle hoeken te bekijken. Uitgekeken? Verschuif de tijdlijn naar het volgende beeld. Om de zoveel seconden komt er namelijk een nieuwe ruimte of een nieuw onderwerp in beeld, dat je vervolgens op dezelfde manier tot in alle hoekjes kunt ontdekken. Veel plezier!!

Kijkje door het sleutelgat

Monumenten in de buurt