Sint Laurentiuskerk, Oudorp
Herenweg 77 Oudorp
Informatie over het monument
De kerk is gebouwd op de plek waar een oudere schuilkerk had gestaan. Door de oriëntatie op het oosten ligt de ingang niet aan de straatzijde, maar aan de ‘achterkant’. De architect is E.J. Margry. Hij was een leerling van de beroemde architect Pierre Cuypers van de St. Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord.
Naast de kerk zijn er nog een aantal rijksmonumenten op het terrein, te weten de pastorie, de pastorietuin, het Stroomerlaantje, de toegangshekken, het kerkenbos, de muur van het kerkhof, het kerkhof zelf en een aantal graven (priestergraf, familiegraf Stroomer, familiegraf de Wit, familiegraf Graaf). Lees meer informatie over deze Monumenten verder op deze pagina.
Bekijk ook de Kijksleutel van deze plek, met leuke en interessante weetjes.
Rolstoeltoegankelijk: ja
Bezoek hier de website van de Sint Laurentiuskerk Oudorp.
Bouwjaar en bouwstijl
1879 – 1880, Neogotiek.
Blikvangers en wetenswaardigheden
- Hoge en steile torenspits,
- Neogotische versieringen van het altaar en spreekstoel,
- orgel gebouwd door de Alkmaarse firma Vermeulen,
- begraafplaats met leilinden,
- bij de ingang gedenkstenen voor de eerste steenlegging,
- Neogotische versieringen van het altaar en spreekstoel,
- glas-in-lood vensters o.a. het roosvenster met het Lam Gods omgeven door drie oudtestamentische profeten, Dante en de symbolen van de vier evangelisten; bij de zijbeuken met Maria en een paus (1904) en de doop van Christus in de Jordaan.
Overige monumenten
Pastorie uit 1879 – 1880
Gebouwd naar een ontwerp van architect Margry. De in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin dateert vermoedelijk van kort na de bouw van de kerk en pastorie in 1879 – 1880.
Kerkhof uit 1862
Van belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex en vanwege de funerair-historische en genealogische waarde.
Kerkhofmuur uit 1862
Scheiding tussen Stroomerlaantje en kerkhof.
Priestergraf uit 1881
Na het overlijden van de bouwpastoor dr. J.B.E. Eulenbach op 26 december 1880 gaf het kerkbestuur architect Margry opdracht om voor hem een grafteken te ontwerpen in neogotische stijl.
Familiegraf van Stroomer
Het rechts naast het priestergraf gesitueerde grafmonument van de familie Stroomer dateert gezien de art nouveau vormgeving uit het eerste kwart van de 20e eeuw.
Familiegraf van De Wit
Het in neogotische stijl uitgevoerde grafmonument van de familie De Wit dateert gezien de oudst vermelde overlijdensdatum vermoedelijk uit 1885. Gezien de stilistische overeenkomsten met het priestergraf wellicht eveneens ontworpen door Margry.
Familiegraf van Graaf
Links gesitueerd van het priestergraf en uitgevoerd in neoclassicistische stijl. Het graf dateert vermoedelijk uit de jaren zeventig van de 19e
Lindenlaan, het Stroomerlaantje
Dit laantje begint bij de Munnikenweg en eindigt bij de pastorietuin en dankt haar naam aan de familie Stroomer die woonde in de tegenover het laantje gelegen stolpboerderij Munnikenweg 8. Mogelijk dateert het laantje in aanleg uit 1658 toen in de achterste helft van de huidige pastorietuin een katholieke schuilkerk gebouwd werd. Voor de aanleg van de pastorietuin omstreeks 1880 liep het Stroomerlaantje door tot aan de Carmelietenstraat.
Pastorietuin
Het aan het einde van het Stroomerlaantje geplaatste hek geeft toegang tot de achterliggende pastorietuin. Onlangs vernieuwd met behoud van de originele ijzeren boog.
Toegangshek
Dit hek geeft vanaf de Munnikenweg toegang tot het Stroomerlaantje. In 1982 vernieuwd met behoud van originele ijzeren boog.
Bosschage, het Kerkenbos
Gelegen tussen het kerkhof en de Munnikenweg. Door de toemalige pastoor J.B Brikkenaar bij testament van 3 maart 1761 nagelaten aan de statie Oudorp.
Bekijk deze plek op Google Streetview