Ontdek meer monumenten

De Alkmaarse glazenier

Fnidsen 58, 1811 NA Alkmaar

Informatie over het monument

Werk- woonhuis met gepleisterde lijstgevel van omstreeks 1800. De lijst is voorzien van consoles. De dakkapel heeft een segmentvormig fronton en hijsbalk. De winkelpui is laat negentiende-eeuws.

De panden op de hoek van het Luttik Oudorp en de Appelsteeg hebben een lange verweven eigendomsgeschiedenis. Op de kadastrale kaarten van 1832 en 1885 worden het perceel Fnidsen 58 en Luttik Oudorp 119 weergegeven als één geheel met het pand Appelsteeg 3 (dat is het middelste pand aan de Appelsteeg).  Het hoekpand aan de Appelsteeg 1 was aan het eind van de vorige eeuw van dezelfde eigenaar als Fnidsen 58 (De Alkmaarse Glazenier), en werd toen inwendig doorgebroken. Op de hoek was toen de winkel gevestigd, met in de rest van het complex de werkplaats en opslag, en daarboven de woning. In 2020 is het hoekpand Appelsteeg 1 afgescheiden en verbouwd tot stadshotel. De glazenier heeft sindsdien zijn werkplaats met opslag aan het Fnidsen 58. In 2023 is ‘het smalste huisje’ afgescheiden aan Luttik Oudorp 119. [link naar Smalste Huisje]

Het huis aan het Fnidsen 58 is aanmerkelijk ouder dan de gevel. De eikenhouten vloer- en kapconstructies komen uit het eerste kwart van de zeventiende eeuw. Daarbij zijn eiken balken hergebruikt die een halve eeuw ouder zijn, en die mogelijk uit de voorganger van het huis kwamen.

Rolstoeltoegankelijk: ja

De Alkmaarse Glazenier is werkzaam sinds 1980. Hij werkt op het gebied van alle soorten glas in lood en gebrandschilderd glas. Dit kan varieren van de ouderwetse glas in lood schuifdeuren en bovenlichten tot glas in lood koepels van 15 meter doorsnede. In de stijlen: Art Deco, Jugendstil, Modern en Eigentijdse ontwerpen.

Blikvangers en wetenswaardigheden

  • Op de eerste plaats de ambachtsman zelf die je aan het werk ziet op Open Monumentendag. Werk dat voor andere monumenten van belang is,
  • de eikenhouten kap- en balkconstructies met telmerken, en stijlzuivere vroeg zeventiende-eeuwse sleutelstukken,
  • de hergebruikte eiken moerbalk met inkepingen voor kinderbinten, uit het derde kwart van de zestiende eeuw,
  • de achttiende-eeuwse kleine hangschouw.

Bekijk deze plek op Google Streetview

Kijkje door het sleutelgat

Monumenten in de buurt