Vondsten en details Hofje van Paling en Van Foreest

Nachtwacht onder de meubels

Dit dressoir stond ooit in de regentenkamer van het Hofje van Paling en Van Foreest. In deze kast werden allerlei kostbaarheden bewaard, zoals speciale drinkbekers en zilveren kettingen van de Alkmaarse schutterij.

Het in gotische stijl gemaakte dressoir is bewaard gebleven en te zien in het Rijksmuseum van Amsterdam. Door de rijke decoratie en goede staat wordt het beschouwd als een van de fraaiste 16de-eeuwse meubels ter wereld.

Pijlen van de schutters

Op de voorkant van de kast zijn twee pijlen te zien, op het tweede paneel van links. Deze pijlen verwijzen naar het Alkmaarse schuttersgilde. De schutters vormden de politie, brandweer en legermacht van de stad. Vanaf de vijftiende eeuw waren er in Alkmaar twee schutterijen: de Oude en Jonge Schutterij. 

Rozet-anker of muuranker

Een rozet-anker is een muuranker in de vorm van een roos. Muurankers zijn een hulpmiddel om een huis bij elkaar te houden: buitenmuren en binnenbalken werden aan elkaar  ‘geschroefd’ met een smeedijzeren staaf. Op de buitenmuur is het uiteinde van het anker te zien, die is vaak mooi versierd. Op de tweede foto hieronder zie je dat er een rij rozet-ankers aan de buitenmuur van het hofje zijn bevestigd.

Kalender uit 1550  

In de regentenkamer van het hofje van Paling en Van Foreest hingen twaalf bordjes, één voor elke maand. Op elk bordje is een activiteit te zien die past bij die maand.
Op de rand van het bordje van december staat geschreven: ‘Ic prijse ghemack te sitten by de vuer en eten en drincken en make goet siere’. Dit betekent dat de man op het bordje zichzelf gelukkig prijst. Hij zit lekker warm bij het vuur en heeft genoeg eten en drinken binnen handbereik. Daarmee maakt hij goede sier.

De twaalf maandbordjes zijn te bekijken in Stedelijk Museum Alkmaar.

Neuten in een hofje

Uit de wekelijkse rubriek ‘Detail op dinsdag’ van Erfgoed Alkmaar

In Stedelijk Museum Alkmaar is de expositie Allemaal Alkmaar te zien. Hier kun je schuttersschilderijen zien en de maandbordjes.

Stedelijk Museum Alkmaar

Fotogalerij hofje van Paling en Van Foreest

Beelden van het hofje van toen en nu

Binnenkijken in het hofje van Paling en Van Foreest

Bekijk het hofje ook eens van binnen…

Timewarp hofje van Paling en Van Foreest

Een Timewarp verbindt twee foto’s met elkaar uit verschillende tijden. Gemaakt door Regionaal Archief Alkmaar waar je nog veel meer wetenswaardigs vindt

Filmpjes hofje van Paling en Van Foreest

In gesprek met het huismeestersechtpaar in de binnentuin. En het hofje vanuit de lucht gezien…

Bijzondere verhalen hofje van Paling en Van Foreest

Zo’n lange geschiedenis als die van dit hofje, moet wel bijzondere verhalen opleveren…

Hofje van Paling en Van Foreest

Dit hofje voor alleenstaande dames bestaat al sinds 1540. Toen liet het rijke echtpaar Paling-Van Foreest hun testament maken: er moesten huisjes komen voor ‘twaalf arme katholieke vrouwtjes’. Deze goede daad is voor eeuwig te zien op de gevelsteen boven de deur.

Meer hofjes in Alkmaar