Vondsten en details Grote Sint Laurenskerk

Laurens en zijn rooster

Hoog in de zuidgevel van de Grote Sint Laurenskerk kijkt het manshoge beeld van Sint Laurens uit over de stad Alkmaar. De heilige Laurentius van Rome was tijdens zijn leven bekend als kerkbestuurder en armenzorger, maar werd pas onsterfelijk na zijn marteldood. Op 10 augustus 258 zou hij vanwege zijn christelijk geloof letterlijk zijn geroosterd. Hij werd de beschermheilige van bijvoorbeeld boekhouders, koks en brandweerlieden.

De glaskralenketting van een baby zonder naam

De vondst van deze complete kralenketting was dan ook een verrassing. De ketting, gemaakt van glazen kralen, is gevonden in een graf in de Grote Sint Laurenskerk, in 1994. Het grafje was van een baby van wie de naam helaas niet bekend is…

Soepel smeedwerk

In de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar hangt al eeuwenlang een merkwaardig langwerpig wandbord, op een onbereikbare plek. Nu het bord is neergelaten voor restauratie, is van dichtbij te zien hoe de ophanging in elkaar steekt.

Patroon Sint Jacobsschelp in straatwerk

In de vorm die steeds in de bestrating terugkeert, kun je, als het goed is een schelp herkennen. Het is een verwijzing naar de zogenoemde Sint Jacobsschelp die ook te zien is boven de deur van het kapelletje vlakbij de hoofdingang, maar dan uitgehouwen in steen.

Miniatuur serviesgoed

De vondst van deze complete kralenketting was dan ook een verrassing. De ketting, gemaakt van glazen kralen, is gevonden in een graf in de Grote Sint Laurenskerk, in 1994. Het grafje was van een baby van wie de naam helaas niet bekend is…

Gouden ring 4

Deze week opnieuw een gouden ring die is gevonden tijdens de opgravingen in de Grote Sint Laurenskerk in de jaren 1994 en 1995. In de noordgang van de kerk troffen we toen het graf aan van Debora Tieleman.

De kazuifel van Pastoor Joannis Kok

De kazuifel van Pastoor Joannis Kok Vondst op vrijdag 18 oktober 2019 In het depot van bodemvondsten is naast keramiek,…

Verzameling zilveren munten

Verzameling zilveren munten Vondst op vrijdag 6 december 2020 Deze verzameling zilveren munten is gevonden in de Grote Sint Laurenskerk…

Menselijke tanden en kiezen

Menselijke tanden en kiezen Vondst op vrijdag 6 september 2019 Regelmatig worden tussen het vondstmateriaal uit Alkmaarse beerputten menselijke tanden…

In Stedelijk Museum Alkmaar kun je o.a. de Gewelfrozet van het kleermakersgilde uit de Grote of Sint Laurenskerk te Alkmaar zien.

Stedelijk Museum Alkmaar

Fotogalerij Grote Sint Laurenskerk

Foto’s van toen en nu van de Grote Sint Laurenskerk

Timewarp Grote Sint Laurenskerk

Een Timewarp verbindt twee foto’s met elkaar uit verschillende tijden. Gemaakt door Regionaal Archief Alkmaar waar je nog veel meer wetenswaardigs vindt

Filmpjes Grote Sint Laurenskerk

Restauratie lijkbaren en kom meer te weten over het 8 oktoberbord in de Grote Kerk in Alkmaar.

Binnenkijken in de Grote Sint Laurenskerk

Een kijkje door het sleutelgat om een indruk te krijgen van deze indrukwekkende kerk

Bijzondere verhalen Grote Sint Laurenskerk

De kerk begon als een katholiek gebouw, sinds de reformatie in 1573 werd de kerk het centrum van de protestantse eredienst. Beide religies hebben veel sporen nagelaten: dat maakt de kerk extra bijzonder.

Grote Sint Laurenskerk kerkenpaspoort

Het grootste middeleeuwse kerkgebouw in de Alkmaarse binnenstad werd al tijdens de bouw vanwege de omvang kortweg Grote Kerk genoemd. Vanaf ca. 1495 waren de Mechelse steenhouwer Anthonius Keldermans en zijn familie bij de bouw betrokken. In 1996 werden belangrijke restauraties in het interieur uitgevoerd.

Grote kerken in De Rijp en Schermerhorn en de Dorpskerk in Grootschermer