Rijpers getuige van gietwerk bij Grote Kerk
Wethouder onthult eerste klok nieuw carillon De Rijp
gedateerd op 15 april 2017
De befaamde klokkengieter Simon Laudy heeft in het eerste weekend van april 2017 de eerste en grootste bronzen klok gegoten van het toekomstige carillon van De Rijp. Dat gebeurde buiten, aan de voet van de kerk, in het centrum van het dorp. Zaterdag in de namiddag werd het vuur aangestoken en rond middernacht startte het gietwerk. De volgende dag om half drie kon wethouder Anjo van de Ven de nieuwe klok officieel en onder grote belangstelling onthullen.
Het evenement, dat in totaal bijna 24 uur duurde, was de kick-off van de terugplaatsing van een carillon met 43 klokken in de toren van de Grote Kerk in De Rijp. Dit is mogelijk gemaakt door Stichting Carillon De Rijp, die erin is geslaagd om met de hulp van sponsors en adoptanten alvast een groot deel van het benodigde geld bijeen te brengen. Behalve klokken kunnen ook klokhamers en andere onderdelen van het carillon worden geadopteerd.
Fred Hoek, voorzitter van Stichting Carillon De Rijp is blij dat het carillon daadwerkelijk terugkomt in het centrum van zijn dorp: “Het is een heuglijk feit dat De Rijp na 363 jaar weer een eigen geluid krijgt. Na ruim twee jaar is het de Stichting Carillon De Rijp gelukt een startbedrag bijeen te brengen om opdracht te kunnen geven aan de Klokkengieterij van Simon Laudy voor een nieuw carillon.”
Opstoken bronsketel
Het gieten van de grootste klok was een spectaculair gebeuren, opgeluisterd door de klanken van een mobiel carillon. De eerste klok was een geschenk van de gemeente Alkmaar. Veel van de andere klokken en klepels hebben inmiddels een Rijper adoptant gevonden. Hoek: “De Stichting weet zich gesteund en gedragen door mensen uit De Rijp en mensen die aan het dorp verwant zijn. Zij dragen het carillon een warm hart toe.”
Bijzonder was onder meer het initiatief van het echtpaar Berkhout-Koot uit De Rijp om in plaats van geschenken voor hun vijftigjarig huwelijksfeest giften te vragen voor het carillon.
Toren toegankelijk
“Maar er zit nog een andere kant aan dit gebeuren,” vervolgt Fred Hoek. “Het carillon zal straks dan wel weer klinken, maar mensen willen ook graag zien hoe dat werkt. Vandaar dat de Stichting al bij aanvang heeft beloofd de toren weer veilig toegankelijk te maken. Ook het historische uurwerk zal weer werkend worden gemaakt en er wordt een permanente expositie ingericht in de toren. Hiervoor moeten we nog wel het sluitende bedrag bijeen zien te krijgen.”
Een deel hiervan werd tijdens de feestelijkheden al opgelost. Wethouder erfgoed, Anjo van de Ven, maakte bij de onthulling bekend dat de gemeente de kosten betaalt van het toegankelijk maken van de toren. De oplevering van het nieuwe carillon is naar verwachting begin december van dit jaar. En ook dit feit zal volgens Hoek niet stilletjes voorbij gaan.