Bijzondere verhalen hofje van Paling en Van Foreest
Het voorhuis aan Zevenhuizen 13 was jarenlang dé plek voor belangrijke mensen van Alkmaar. Bestuurders van alle hofjes en mensen van adel kwamen samen in het ‘groote huys’. Er was een regentenkamer en daar hingen de familieportretten van de eigenaren. In 1864 maakte de oude regentenkamer plaats voor een portierswoning. Sinds 2007 wonen Ria en Bert Van der Steenhoven in het voorhuis. Zij zijn aanspreekpunt voor de bewoonsters en beheren het hofje. Lees hier hun verhaal van nu en de verhalen over het hofje in vroeger tijden.
Wonen in een hofje anno 2024
An Kieft is 52 jaar als ze in het hofje van Paling en Van Foreest terecht kan. “Kieft is mijn meisjesnaam,” vertelt ze. “Ik ben gescheiden, want mijn man was aan de drank en dat ging niet meer. Ik was nog jong toen ik in het hofje kwam wonen, maar had al een heel leven achter de rug.” Inmiddels is An 86 jaar en de oudste en langst wonende bewoonster van het hofje: “Ik wil hier nooit meer weg.”
Huismeestersechtpaar hofje Paling en Van Foreest wil hier wel 100 worden
Dertien alleenstaande vrouwen van 65 jaar of ouder wonen in het hofje of provenhuis van Paling en Van Foreest aan het Zevenhuizen in Alkmaar. Op het hoekje woont het huismeestersechtpaar, Bert en Ria van der Steenhoven. 80 en 75 zijn ze maar nog lang niet van plan om te stoppen: “Wij willen hier wel honderd worden!”
Rijk voor arm
Het is geen uitzondering dat het Provenhuis Paling en Van Foreest opgenomen werd in het testament van Pieter Paling en Josina van Foreest. In die tijd is Goede werken -goed doen- een belangrijke opdracht vanuit het geloof.
Huisregels van het hofje van Paling en Van Foreest
De bewoonsters moesten leven ‘ in die heilige vreese Gods, in goede vreede, liefde ende eendracht. ‘En zo gaat het hier eigenlijk nog altijd’, vertelt Ria, de huidige beheerder: ‘Al is die vreese Gods wel minder geworden met de jaren. Er is hier onderling veel vrede, liefde en eendracht. Men kijkt naar elkaar om.’
Provenhuis
Het woord proven komt uit het Latijn en betekent aanbieden of geven. De Alkmaarse provenhuizen waren instellingen ter voorkoming van armoede. Het hofjesbestuur deelden proven uit aan de bewoonsters. Een prove of gift was een combinatie van geld, levensmiddelen, zoals brood en boter, en brandstoffen (turf, hout, kolen).
Hofje van Paling en Van Foreest
Dit hofje voor alleenstaande dames bestaat al sinds 1540. Toen liet het rijke echtpaar Paling-Van Foreest hun testament maken: er moesten huisjes komen voor ‘twaalf arme katholieke vrouwtjes’. Deze goede daad is voor eeuwig te zien op de gevelsteen boven de deur.
Fotogalerij hofje van Paling en Van Foreest
Beelden van het hofje van toen en nu
Binnenkijken in het hofje van Paling en Van Foreest
Bekijk het hofje ook eens van binnen…
Timewarp hofje van Paling en Van Foreest
Een Timewarp verbindt twee foto’s met elkaar uit verschillende tijden. Gemaakt door Regionaal Archief Alkmaar waar je nog veel meer wetenswaardigs vindt
Filmpjes hofje van Paling en Van Foreest
In gesprek met het huismeestersechtpaar in de binnentuin. En het hofje vanuit de lucht gezien…
Vondsten en details hofje van Paling en Van Foreest
Opmerkelijke vondsten en bijzondere details
Hofje van Paling en Van Foreest
Dit hofje voor alleenstaande dames bestaat al sinds 1540. Toen liet het rijke echtpaar Paling-Van Foreest hun testament maken: er moesten huisjes komen voor ‘twaalf arme katholieke vrouwtjes’. Deze goede daad is voor eeuwig te zien op de gevelsteen boven de deur.