Strak dak

Detail op dinsdag

12 november 2024

De woonwijk ‘De Vier Vierkanten’ in Alkmaar-Noord wordt landelijk gezien als één van de iconen van de ‘Post-65’ periode. Rond 1965 was de Wederopbouwperiode voorbij. De gemiddelde welvaart in Nederland steeg snel en was er veel bouwactiviteit met allerlei nieuwe ontwikkelingen in de architectuur. Ook Alkmaar groeide als kool. Te midden van gezellige doorsnee nieuwbouwwijken, ontwierp architect Abe Bonnema een bijzondere wijk, in opdracht van projectontwikkelaar Westland Utrecht. Het prijswinnende ontwerp verdiende het predicaat ‘Experimentele Woningbouw’ van het ministerie, vanwege de vernieuwende woonvormen en de experimentele bouwwijze.

Alle 72 woningen werden volledig in houtskeletbouw opgetrokken. In de opbouw van de wijk, de onderlinge oriëntatie van de huizen en erven, en in de woningplattegronden werd gezocht naar de menselijke maat. Tegelijkertijd was de hele maatvoering gebaseerd op een handige standaardlengte van houten balken.
De woonwijk had bij de inzending voor de prijsvraag van het Houtvoorlichtingsinstituut formeel als motto ‘4 vierkanten’. Zowel in de wijkplattegrond, als in de woningplattegronden komen die vier geschakelde vierkanten telkens weer terug.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De originele asbesthoudende dakbedekking zal op termijn allemaal vervangen moeten worden. Maar door de keuze voor dit dunne en vlakke dakbedekkingsmateriaal, in combinatie met de goten, die binnen het gevelvlak bleven, kon destijds een heel strakke geometrische dakvorm worden gemaakt. Inmiddels zijn de eerste vier woningen voorzien van nieuwe dakbedekking. Door opnieuw voor kunststenen dakleien te kiezen, en de afwerking van de gootranden direct te kleuren, werd het oude zeer strak gesneden aanzicht uitstekend behouden.

Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar

De woonwijk De Vier Vierkanten is sinds vorige maand officieel een beschermd Stadsgezicht. Meer hierover in de Erfgoednieuwsbrief die je in de loop van deze week kunt verwachten. Nog niet geabonneerd? Meld je gratis aan. Dan ontvang je in december ook de digitale versie van het Erfgoedmagazine.