Patroon Sint Jacobschelp in straatwerk

Detail op dinsdag

7 februari 2023

De afgelopen weken legden de medewerkers van Verberne Baron de laatste hand aan de bestrating rondom de Grote Sint Laurenskerk.

Ook van oktober 2021 tot en met april 2022 konden voorbijgangers genieten van het vakwerk van de stratenmakers die bezig waren het originele patroon weer opnieuw in de bestrating aan te brengen. Onder begeleiding van veelal Nederlandstalige muziek, deden de mannen maandenlang secuur en toegewijd hun werk. Tot ze plaats moesten maken voor eerst het terrasseizoen en later de oliebollenkraam. Maar vorige maand kwamen ze terug om de klus af te maken.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

In de vorm die steeds in de bestrating terugkeert, kun je, als het goed is een schelp herkennen. Het is een verwijzing naar de zogenoemde Sint Jacobsschelp die ook te zien is boven de deur van het kapelletje vlakbij de hoofdingang, maar dan uitgehouwen in steen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De Sint Jacobsschelp is genoemd naar Jacobus de Meerdere, een apostel van Jezus die begraven zou zijn in Santiago de Compostella. De schelp is in de loop der eeuwen het symbool geworden van de pelgrimstocht naar deze Spaanse bedevaartsplaats. Met de schelp liet je je toewijding aan Jacobus de Meerdere zien. En door de schelp zichtbaar te dragen, was je meteen herkenbaar als pelgrim. Dat was zeker in vroeger tijden handig om onderweg aan een veilig plekje, een slaapplaats en eten en drinken te komen. Ook vandaag de dag ondernemen nog steeds veel mensen een Pelgrimstocht. Er is zelfs een Nederlands Genootschap van Sint Jacob voor mensen die de tocht naar Santiago de Compostella hebben volbracht of die er nog mee bezig zijn.

Elke week kiest één van onze monumentenadviseurs een detail uit om nader te beschrijven. Dit detail werd uitgelicht door Anne Pauptit.