De brug naar het Polderhuis
Detail op dinsdag
27 februari 2024
In de zeventiende eeuw, nadat de Schermeer was drooggelegd, waren er twee polderhuizen in de Schermer. Daar staat er nog één van en dat is het Noorderpolderhuis aan de Molendijk 11 in Schermerhorn. Mocht je het trouwens eens van binnen willen zien: het is (bijna) altijd open op Open Monumentendag, dit jaar in de Schermer op zondag 15 september.
De hekken op de toegangsbrug, waar het hier over gaat, zijn het hele jaar door te zien. Het zijn ijzeren hekken waaraan de nodige aandacht is besteed. Ze zijn van een bijzondere constructie: de balusters (spijlen) zijn hol en gemaakt van opengewerkte smeedijzeren platen.
De opbouw doet me denken aan een koekhuisje. De ijzeren platen zijn met lippen in elkaar gehaakt en de ijzeren paalkop houdt de vier platen bij elkaar. Hij is geborgd door ijzeren stiften die de pen-en-gat verbindingen afsluiten. Als je goed kijkt, zie je dat door de dikke verflagen heen alle verbindingen nog te zien zijn. Het bouwjaar van de brugleuning is overigens niet bekend.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
De Schermeer werd tussen 1633 en 1635 drooggelegd. De polderhuizen waren bedoeld voor het bestuur en als uitvalsbasis voor het onderhoud. De houten molens waarmee de polder werd droog gehouden vergden continu onderhoud. Dus voor de timmerlieden was een werkplaats ingericht en er was een houtopslagloods.
Vanuit het polderhuis werd ook de jaarlijkse schouw georganiseerd. Die was er om te controleren of de boeren de afwateringssloten goed schoon hielden. De schouw, die door het polderbestuur gedaan werd, werd altijd afgesloten met een maaltijd in het polderhuis. Het aanvankelijk eenvoudige polderhuis is van lieverlee uitgebreid. En het huidige huis met pronkkamer, inclusief kelder en flinke keuken, is uit de achttiende eeuw.
Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar