Bolders langs het kanaal
Detail op dinsdag
14 mei 2024
In 1824 werd het toen spiksplinternieuwe Groot Noord-Hollandsch Kanaal in gebruik genomen. Dat betekent dus dat het kanaal dit jaar tweehonderd jaar bestaat. Een feit dat niet ongemerkt voorbij zal gaan. Zo maakt het kanaal op 14 en 15 september deel uit van het thema voor Open Monumentendag over routes en verbindingen.
Het stadsbestuur van Alkmaar had zich destijds flink ingespannen om het tracé van het kanaal via de oude binnenstad te laten lopen. Er werd namelijk veel profijt verwacht van alle internationale scheepvaart van en naar Amsterdam. Maar uiteindelijk bleek dat effect behoorlijk tegen te vallen…
Het Zeglis, eigenlijk een oudere waterloop, die tot kanaal vergraven is, kent tegenwoordig oevers met verschillende gezichten. Aan de zuidkant, ten oosten van de binnenstad, zijn nog natuurlijke groene oevers. Waar woonboten rustig liggen of zelfs hun laatste jaren slijten. Ze liggen er aangemeerd aan gietijzeren bolders, waarvan we niet precies weten hoe oud ze zijn. Op een prent van B.G. ten Berge uit 1861, uit de collectie van Regionaal @archief_alkmaar , zie je in elk geval één bolder op de oever rechts met wit geschilderde kop. Zou dat betekenen dat deze ronde bolders met groeven hier al sinds de negentiende eeuw staan?
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
De noordoever, aan de overkant van het Zeglis, is inmiddels allang versteend. Hier verrijzen op dit moment nieuwe woontorens langs het Jaagpad. De kanaaloever aan de kant van de binnenstad werd als eerste van steen voorzien. Die werd al snel ingericht als handelskade. En de gietijzeren bolders langs de Kanaalkade (foto’s 6 en 7) zien er hier wel een tikkeltje anders uit…
Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar