Waagpleinvondsten geplakt

Vondst op vrijdag

29 november 2024

Voor de vondst van deze week duiken we weer even in de beerput die is gevonden bij het Waagplein. Dankzij onze vrijwilligers zijn inmiddels alle vondsten gewassen en bij elkaar gepuzzeld. En een deel is al op kundige wijze gelijmd, door Rebekka, onze stagiaire.

Op de foto zie je voornamelijk roodbakkend aardewerk met op de achtergrond twee bakpannen. De linker heeft een scheur in de rand die is gevuld met glazuur. Dit is dus duidelijk een voorwerp dat als ‘wrakgoed’ is gekocht. Wrakgoed is deels mislukt aardewerk dat vaak voor een zacht prijsje verkocht werd. Er was dan iets mis wat gegaan in het bakproces maar het kon op zich nog prima worden gebruikt. Deze bakpan is, te zien aan de dikke roetlaag, inderdaad nog goed gebruikt. Deze linker bakpan was trouwens het laatste voorwerp uit de beerput. Hij is gevonden in de onderste laag van de stortkoker en moet dus als eerste in de put zijn gegooid.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Links vóór zie je een vroeg voorbeeld van een roodbakkende kom met insnoering vlak onder de rand. Dat betekent dat de kom daar als het ware rondom ingedeukt is. Dit is een kenmerk uit de late veertiende eeuw en vroege vijftiende eeuw. De kom staat op drie standvinken.
In het midden staat een steengoed kannetje (ook te zien in het filmpje met vrijwilliger Sjaak, vorige week) met op de schouder en hals diverse banden met versiering. Het kannetje is gemaakt in Raeren of Aken in de periode 1475-1525.
Rechts voor, ten slotte, zie je een olielamp waarvan het oor op het bovenste bakje ontbreekt. Om hem te laten branden, werd de lont in het bakje gelegd. Bij de schenklip lag hij over de rand waar hij kon branden. De olie uit die tijd, die nogal droop en spetterde,kwam terecht in het onderste bakje. Vervolgens kon je daar ook weer een lont in hangen om de gelekte olie tot de laatste drup op te laten branden!
Ik gaf al aan dat de bakpan de oudste vondst was in deze put. Deze olielamp, troffen we aan in de top van de stortkoker, wat betekent dat de lamp het laatste voorwerp is geweest dat in onze put terechtkwam. Dat moet ergens voor 1558 zijn geweest, toen het huis werd gesloopt om plaats te maken voor het eerste waagplein.

Lees meer op deze pagina’s

Eeuwenoude beerput gevonden bij het Waaggebouw

Een verrassende vondst, vandaag bij het Waaggebouw! Toen GP Groot een ondergrondse afvalcontainer wilde plaatsen, stuitte Sem, de kraanmachinist, op een eeuwenoude beerput.

Beerput bij de Waag

Je hebt het vast al voorbij zien komen, de afgelopen dagen. Toen GP Groot eerder deze week een ondergrondse afvalcontainer wilde plaatsen bij het waaggebouw, stuitte Sem, de kraanmachinist op een eeuwenoude beerput. Enkele losse vondsten uit de put waaronder een gebroken klomp, hebben we al laten zien.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’