Verzameling vuurtesten
Vondst op vrijdag
6 maart 2020
De vondst van vandaag is een verzameling zogeheten vuurtesten uit (van links naar rechts) de 16e tot en met de 18e /19e eeuw. We weten allemaal wel van de grote ijstijden die honderdduizenden jaren ook Nederland onder een dik pak ijs bedekten. Maar minder mensen zijn bekend met de kleine ijstijd vanaf de late middeleeuwen.
Weliswaar geen gletsjers toen, maar het was in die tijd gemiddeld wel enkele graden kouder en vooral Koning Winter kon aardig huishouden. Zeker vanaf de 15e tot in de 19e eeuw was het aanwijsbaar kouder. Bekend zijn de schilderijen uit de 17e eeuw met fraaie winterlandschappen met schaatsende mensen op bevroren rivieren.
Huizen in vroeger tijden waren moeilijk te verwarmen en het is dan ook niet verwonderlijk dat we op bijna alle plekken met vondsten vanaf de late 15e eeuw de zogenoemde vuurtest tegenkomen. Een simpel rood aardewerken kommetje waarin hete kooltjes uit de haard werden gestopt. De meeste testen die zijn gevonden zijn dan ook zwart aangeslagen aan de binnenkant.
Je kon de vuurtest bijvoorbeeld in de ruimte onder de bedstede zetten, waardoor ‘s nachts de onderkant van het bed werd verwarmd.
De oudste vuurtesten zijn bijna allemaal rond, met drie pootjes en een korte steel als handgreep en ongeglazuurd. Vanaf de 17e eeuw komt ook de vierkante vuurtest op de markt. Ook kwamen er witbakkende exemplaren, die soms geheel werden geglazuurd. Voor warme voeten werd de vuurtest in een houten voetstoof geschoven met gaten in de bovenkant waar de hete lucht door kon. Vanaf het begin van de 17e eeuw, na de introductie van de tabakspijp, kreeg dezelfde vuurtest er nog een functie bij, als asbak, maar dat is weer een ander verhaal.
De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.