Verdronkenoord/Huigbrouwerstraat (deel 3)
Vondst op vrijdag
8 oktober 2021
Dit is deel 3 van een miniserie van vijf delen over vondsten uit een beerput die in de veertiende en vijftiende eeuw hoorde bij Verdronkenoord 139 maar die later bij Huigbrouwerstraat 3 is gaan horen (zie ook de eerdere ‘Vrijdagvondsten’).
Na glaswerk en aardewerk uit de Huigbrouwerstraat vandaag over naar de schoenen. En die komen uit de periode dat de put bij het Verdronkenoord hoorde. Door de vochtige omgeving van de onderste stortkoker bleek het organische afvalmateriaal, zoals hout en leer, perfect bewaard gebleven.
Trip
Op foto 1 een zogenoemde trip met een lengte van 22 cm, bestaand uit een houten zool met daaraan twee leren riempjes en een leren sluiting bovenop. De trip is typisch middeleeuws schoeisel dat samen met de leren schoen werd gebruikt: ofwel je schoof je voet met leren schoen in de trip. Die diende twee doelen: hij hield je voeten droog en een harde zool was handig omdat de straten toen nog vrijwel onverhard waren. De leren (en ook duurdere) schoenen gingen zo langer mee. En de houten zool van de trip kon na hevige slijtage gemakkelijk worden vervangen. Opvallend is trouwens dat de punt van de houten zool iets omhoog is gekruld. Dat is waarschijnlijk gekomen doordat de gebruiker bij het aantrekken, de punt tegen een muur tikte om de schoen vaster in de trip te krijgen.
Kinderschoentje
Op foto 2 een leren kinderschoentje, helemaal compleet, met leren veters. Het is een halfhoog schoentje met twee veterparen. De lengte van het schoentje bedraagt 14 cm. Dit type schoen dat zowel door kinderen als volwassenen werd gedragen, kwam vooral voor in de veertiende eeuw maar zal in dit geval, gezien de overige vondsten, net als de trip uit de vijftiende eeuw komen.