Pottenbakkersstempels
Vondst op vrijdag
Met de vondsten van vandaag gaan we nog even door waar we vorige week gebleven waren. Het werk van pottenbakker Pieter Cornelisz Pottenbacker, gemaakt aan het Verdronkenoord, in het tweede kwart van de zeventiende eeuw.
De vondsten van vorige week betroffen vrij simpel gebruiksgoed voor het dagelijkse leven. Toch schonk Pieter Cornelisz Pottenbacker wel degelijk extra aandacht aan sommige van zijn producten. Dat zien we aan deze twee pottenbakkersstempels van roodbakkende klei, die we vonden in dezelfde beerput.
Pottenbakkersstempels
Op foto 1 een stempel van een cupidokopje. De diameter is ongeveer 5,5 cm. Het gezichtje heeft bolle wangen en op het hoofd flinke krullen. De achterzijde is mooi afgewerkt en bijgesneden.
De andere stempel met een hoogte van ongeveer 10 cm, beeldt een bloemenvaas uit. Aan de achterzijde zit een puntig handvat als greep. Deze stempel is gemaakt met gebruik van snij- en stempelwerk. We zien een bloemenvaas met vier bloemen aan de zijkanten en diverse blaadjes rondom. Opvallend is dat op de buik van de vaas met twee oren nog een klein vaasje is aangebracht!
Slijtagesporen
Op beide stempels zien we slijtagesporen door het intensieve gebruik. Zeer waarschijnlijk zijn er destijds dus een heleboel voorwerpen gemaakt, versierd met deze afbeeldingen. Toch hebben we in Alkmaar nog nooit voorwerpen met één van deze afbeeldingen gevonden. Waar we ze gek genoeg wel tegenkwamen, is in een reactie op een eerdere aflevering van deze rubriek. Die ging toen over een gevonden vuurstolp en in de reactie werd een foto van een andere vuurstolp getoond, die gevonden was in Bergen op Zoom (foto 3). De stolp was helemaal bedekt met appliques, waaronder diverse cupidokopjes en in het midden een bloempot mét een kleine vaas op de buik van de grote! Het moet raar lopen als dit geen product is van onze Pieter Cornelisz Pottenbacker aan het Verdronkenoord.
De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.