Opgraving Boterstraat deel 4
Vondst op vrijdag
16 juni 2023
Deze week hebben we de opgraving in de Boterstraat afgerond. We kijken terug op een paar succesvolle weken. Met vondsten vanaf de vroege veertiende eeuw tot aan ongeveer 1700. Ik heb de afgelopen weken al het één en ander besproken. Maar vlak voor het eind van de opgraving werd nog een kelder aangetroffen die waarschijnlijk gemaakt is ergens in de vijftiende eeuw.
Op de foto hieronder zie je een overzicht. De kelder is mooi schoongespoten waardoor alle details goed te zien zijn. Grappig is het hoosputje in de hoek (zie ook Nancy’s vlog op YouTube) dat iets later moet zijn toegevoegd. Dat zie je aan de reparaties met fragmenten van kloostermoppen er omheen.
In de diepte van de hoosput zat een eikenhouten tonnetje. Hiervan hebben we enkele duigen geborgen voor dendrochronologisch onderzoek. Dat is onderzoek waarbij je aan de jaarringen de leeftijd van het hout kunt bepalen. De kelder was afgestort met een dikke laag sintels met daarin veel aardewerk uit de periode van ca 1540 tot 1560. Dus hoogstwaarschijnlijk zal het tonnetje ouder zijn. (Tekst gaat verder onder de foto).
Baardman uit de Boterstraat
Op de tweede foto zien we een fraai voorbeeld van een steengoed baardman kruikje. Het is gemaakt in Keulen of Frechen in de periode 1520-1540. Op de hals zie je een fraai gedetailleerd gezicht met krullende baard. En de buik van de kruik is versierd met eikenloof bladeren. Typerend voor deze periode.
Het kannetje is ongeveer 12 cm hoog. En op de foto ziet het eruit alsof het compleet is, maar dat is bedrog. De achterkant mist nog wat scherven. Misschien dat die na het spoelen van de vondsten boven water komen. Maar ook als het kannetje zo blijft, ben ik al blij. En restaureren doet soms wonderen.
Lees alle berichten en bekijk de vlogs over de opgravingen aan de Boterstraat
Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’