Meer misbaksels
Vondst op vrijdag
30 april 2021
Vorige week bespraken we hier een misbaksel dat tevoorschijn kwam bij een opgraving in de tuin van Verdronkenoord 26. En dat doen we deze week nog eens dunnetjes over. Op verschillende plekken in deze tuin zijn namelijk aanwijzingen gevonden van de activiteiten van een pottenbakker.
Het ging om diverse funderingen, afvalkuilen, een kleiput een waterput en een beerput. Allemaal resten van het atelier van Pieter Cornelisz Pottenbacker die hier actief was als pottenbakker in de periode tussen ongeveer 1620 en 1650 (in Regionaal Archief Alkmaar is een vermelding van zijn werkplaats te vinden met de datum 29 september 1629).
Op de foto van vandaag een overzicht van bijna compleet gepuzzelde voorwerpen, allemaal gevonden in de beerput van de pottenbakkerij. Het zijn allemaal roodbakkende voorwerpen, bestemd voor dagelijks gebruik. Zoals pispotten, grapen (driepotige kookpotten), en ronde en vierkante vuurtesten. Vuurtesten werden vroeger gebruikt voor het verplaatsen van gloeiende steenkool, zodat je ook op een andere plek in huis wat warmte had.
Voor al deze gebruiksvoorwerpen geldt dat ze te heet zijn geworden in de oven waardoor er barsten ontstonden waar het glazuur in kon lopen.
Bij de grote schenkkan rechts is aan de voorzijde een flinke bakscheur zichtbaar. Hij begint bij de bovenrand en loopt door tot aan de rand van de voet. Het kopje (links voor) van witbakkende klei is ooit volledig uit elkaar gevallen en de breuken zijn met glazuur bedekt. Alle voorwerpen op de foto zijn typische producten uit de periode 1550-1650. Producten die we dan ook vrijwel overal tegenkomen bij opgravingen.
Behalve de hoge grape aan de linkerkant en het slibwerk bordje met bloemen van vorige week. Dat zijn gebruiksvoorwerpen die we nog niet eerder in de Alkmaarse bodem hadden aangetroffen.
De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.