Kolfglas
Vondst op vrijdag
Wegens vakantie van onze archeoloog Rob Roedema, vandaag weer even een vondst uit de ‘oude doos’. Dit opvallende glazen voorwerp is een kolfglas, waarmee jonge moeders in de zeventiende eeuw de eerste moedermelk opvingen.
Tijdens een opgraving in 2002 aan de Bierkade, werd in een beerput dit peervormige glazen voorwerp gevonden. Waarschijnlijk uit de nalatenschap van Everard van Someren, een Medicina Doctor, die in de zeventiende eeuw aan deze kade woonde.
Het zeventiende-eeuwse glaswerk werd gebruikt voor het afkolven van de eerste moedermelk, het colostrum. Het was tot ver in de achttiende eeuw niet gebruikelijk om de eerste moedermelk aan de pasgeborene te geven. Het colostrum werd niet geschikt geacht voor de kleintjes. En wonderlijk genoeg, gezien de hedendaagse opvattingen, kregen de kleintjes daarom de eerste vier dagen honing, al dan niet vermengd met geitenmelk.
Het kolfglas heeft een tuitje waar de moeder zelf aan moest zuigen om de melk op te kunnen vangen in het kolfje. Het kolfglas heeft een omtrek van 7,5 cm en is 10 cm hoog.
(Uit de rubriek Bijzondere Bodemvondsten van Karin Beemster, voorjaarseditie 2014, Nieuwsbrief Erfgoed Alkmaar)