‘Kaasbak’ opgegraven op de Gedempte Nieuwesloot in april 2008
Vondst op vrijdag
7 juni 2019
Vrijdag kaasmarktdag. Deze wat vreemd ogende aardewerken bak met gaten, heeft alles met kaas te maken. Het is een zwaar uitgevoerde taps toelopende rechthoekige bak met in de bodem zes ronde gaten van ongeveer 1,5 cm. De bak is 40 cm lang, 24 cm breed en 16 cm hoog. Op beide kopse kanten zit een horizontaal geplaatste handgreep.
Hoewel onze archeologen in eerste instantie geen idee hadden waar de bak ooit voor bedoeld was, bleek het na enig onderzoek te gaan om een aardewerken bak die gebruikt werd bij het maken van kaas. De zes ronde gaten waren voor de afvoer van het vocht, ofwel de wei. De vaste bestanddelen die overbleven, ook wel wrongel genoemd, werden vervolgens overgeheveld in een kaasvorm.
De ‘kaasbak’ is gevonden in april 2008, toen gegraven is op het adres Gedempte Nieuwesloot 31. De grond ging toen open voor een interne verbouwing van het pand voor de vestiging van de Rabobank op deze plek. De archeologen stuitten bij het graafwerk op een beerput die in gebruik moet zijn geweest vanaf ongeveer 1610 á 1620 tot het eind van de zeventiende eeuw. Naast de bijzondere ‘kaasbak’ werd voornamelijk rood en witbakkend aardewerk gevonden dat in het algemeen flink versleten was door langdurig gebruik.
De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.