Houten boterkruller
Vondst op vrijdag
De vondst van vandaag is een toepasselijke, op deze eerste kerstdag. Het is namelijk een voorwerp dat werd gebruikt bij het bereiden van feestelijke maaltijden. Deze boterkruller is gevonden in dezelfde beerput als waar we vorige week uit putten.
De put, die is opgegraven aan de Bierkade 17 hoorde bij een pand waar vroeger een barbier annex chirurgijn woonde en werkte. Er kwamen vondsten uit naar boven uit ongeveer 1575 tot in de vroege achttiende eeuw.
Dankzij het feit dat er altijd water in deze put heeft gestaan, zijn ook houten voorwerpen goed bewaard gebleven. Na de houten schuier van de vorige week, bespreken we deze keer dus een boterkruller, afkomstig uit (globaal) de zeventiende eeuw. Met een boterkruller kon je mooie krullen maken van koude (harde) boter voor een feestelijk tintje aan je maaltijd. Onze kruller is 15 cm lang en is eenvoudig gemaakt. De vrij cru gesneden steel heeft een puntig uiteinde en een gaatje voor een eventueel ophangtouwtje. De kruller zelf is uit hetzelfde stuk hout gesneden. Het mag een wonder heten dat de kruller er überhaupt nog aan zit. Want gezien de dikte van het hout, hoef je maar iets te hard te drukken in de harde boter om de kruller te laten afbreken. Maar dat is gelukkig niet gebeurd.
De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.