Haarlem, Enkhuizen en Alkmaar
Vondst op vrijdag
Vers van de pers als het ware. De beerput moet nog worden gedicht! Onder de rook van de Waagtoren in een tuin aan de Voordam onderzochten onze archeologen deze week een beerput die toevallig door de bewoners tijdens werkzaamheden werd ontdekt. (Tekst gaat verder onder de foto’s).
Tijdens het verwijderen van een boom vielen er plotseling diepe gaten onder hun voeten en kwam de koepel van de put tevoorschijn. De gemeentelijke vakgroep Erfgoed werd ingelicht en na inspectie besloten we de put de onderzoeken. In eerste instantie dachten we dat de put mogelijk in de jaren zeventig of tachtig van de vorige eeuw al was leeggehaald. Dit omdat we op grote diepte, tussen een gigantische hoeveelheid puin, plastic en bakeliet, medicijnflesjes en elektra vonden én resten van een kinderfiets. Maar die bleken afkomstig te zijn van een drogisterij die hier in de vorige eeuw gevestigd was. Dit afval lag opgestapeld op de nog intacte beerlagen zo’n 1,5 meter diep. De beerlaag zelf ging nog weer 1,5 meter dieper tot op de bodem van de put.
Van 1610 tot 1800
In de gebruikslagen van de put vonden we een scala aan gebruiksvoorwerpen uit de periode 1610/1620 tot rond 1800. Kookpotten, rookpijpen, glaswerk, pispotten, borden, enzovoort. Leuk was de vondst van twee faience bordjes uit de periode 1660/1670 met de afbeelding van het wapen van Haarlem en van Enkhuizen. De bordjes lijken niet van één en dezelfde hand omdat de tekeningen toch wel enigszins verschillen. Zoals ontbreken de cirkels bij het Enkhuizen-bordje. Het is denkbaar dat de voormalige bewoner van dit pand enige connectie met beide steden had maar het is ook goed mogelijk dat in het huishouden gewoon een hele reeks stads-of provinciewapens aan de muur hing, of klaarstond in de kast voor gebruik!
Meer over deze verse vondsten van de Voordam, die nu eerst gespoeld en geanalyseerd worden, is te lezen in Erfgoed Magazine Alkmaar van augustus.