1000 Jaar oude ruiterspoor op de Paardenmarkt

Vondst op vrijdag

23 augustus 2024

De vondst van vandaag is, net als die van vorige week, zo’n duizend jaar oud. En net als de rammelaar van vorige week, is ook deze gevonden tijdens de opgraving onder de paardenmarkt in 2010. We hebben het over een zogeheten prikspoor. Een puntig metalen voorwerp dat was gemonteerd op de achterzijde van een ruiterspoorbeugel. Het was bedoeld om in de flanken van een paard te prikken om het in beweging te laten komen. De prikspoor komt al voor in de romeinse tijd. In de loop van de dertiende eeuw wordt het vervangen door de radspoor. De meer bekende vorm met puntig gevormde wieltjes. Vandaar dat priksporen vanaf het begin van de veertiende eeuw vrij zeldzaam werden.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Onze prikspoor heeft vier zijden, is gemaakt uit brons en heeft een korte bevestigingsschacht. Op twee zijden zijn wat versieringen te zien die zijn meegegoten tijdens de fabricage. Je kunt nog goed zien hoe er bramen zijn weggeslepen van de randen.
Hoewel de prikspoor duidelijk middeleeuws is, werd hij tussen vondsten die veel jonger waren. Het kan dus goed zijn dat de prikspoor ergens uit de buurt was weggegraven om later op een andere plek weer terecht te komen in een kuil. Toch wel grappig hoe een voorwerp met een duidelijke link met een paard, uiteindelijk terechtkwam onder de Paardenmarkt. En die is pas ontstaan na de sloop van het Minderbroeders klooster in 1574.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’